Інспектори праці Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці взяли участь у проведені слідчих дій за можливими ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 149 Кримінального кодексу України: торгівля людьми

17 листопада 2023
✅Інспектори праці Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці взяли участь у проведені слідчих дій за можливими ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 149 Кримінального кодексу України: торгівля людьми.
➡️Нагадаємо, що на початку червня 2023 року, у рамках спільних оперативно-профілактичних заходів по боротьбі з торгівлею людьми з представниками ГУ Національної поліції у Львівській області, виявлено можливі ознаки використання примусової праці внутрішньо переміщених осіб. Так, було зʼясовано, що один з підприємців на Львівщині, що має у володінні фермерське господарство та виготовляє сільськогосподарську продукцію, залучає до виконання роботі ВПО, серед яких малолітні (діти віком до 14 років) та неповнолітні особи (діти у віці від 14 до 18 років) без належного оформлення трудових відносин та виплатою заробітної плати на рівні значно нижчому ніж встановлено законодавством, яка стягується в рахунок оплати за проживання на території господарства.
✔️За зверненнями потерпілих, ГУ НП у Львівській області відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 149 Кримінального кодексу України.
?В рамках досудового розслідування даного кримінального провадження проведено обшук приміщень в яких проживають внутрішньо-переміщені особи та фермерського господарства, де виробляється сільськогосподарська продукція.
?В ході обшуку вилучено документацію та інші предмети, які можуть вказувати про можливе вербування, переміщення людей, вчинених з метою експлуатації, з використанням обману та уразливого стану особи.
Осіб, які постраждали від незаконних дій, переміщено з фермерського господарства до прихистку.
За даними Львівської обласної військової адміністрації на території області зареєстровано понад 230 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Понад 64 тисячі із них – це діти.
Дана категорія осіб належить до особливо вразливих та перебуває у групі ризику потрапляння в ситуацію торгівлі людьми з метою трудової експлуатації.
❕Якщо ви або ваші близькі та знайомі постраждали від торгівлі людьми звертайтесь:
✔️1547- Гаряча лінія з протидії торгівлі людьми;
✔️527- Національна Гаряча лінія з питань протидії торгівлі людьми;
✔️102 – Поліція.