Коронавірус, розслідування профзахворювань і травматизм на виробництві: підсумки роботи ГУ Держпраці у 2020 році обговорили на колегії

18 грудня 2020

Управління Держпраці провело колегію за участі керівників управлінь та відділів, представників закладів охорони здоров’я та виробничих підприємств Львівщини. Під час онлайн-зустрічі обговорили підсумки роботи Головного управління у 2020 році.

Зокрема, було проаналізовано результати гострих професійних захворювань, спричинених коронавірусною інфекцією Covid-19, та запропоновано способи здійснення профілактичних заходів, направлених на недопущення інфікування Covid-19 та поширення захворювання серед медичних працівників.

Слід зазначити, що впродовж поточного року до Управління Держпраці надійшло 3 724 повідомлення про випадки захворювань на коронавірус серед медичних та інших працівників лікувальних закладів, серед них 48 – зі смертельними наслідками. Станом на 10 грудня 2020 року завершено 1 164 розслідування інфекційних захворювань, що становить 31% від загальної кількості призначених розслідувань, в тому числі смертельних – 37 (відповідно, 77% від кількості призначених спеціальних розслідувань). За результатами проведених розслідувань встановлено, що з умовами праці пов’язано 15% випадків захворювань. Разом з тим, найбільший ризик захворюваності мають лікарі (43,5%) та медсестри (40,5%). Відтак, найпоширенішими причинами гострих профзахворювань, пов’язаних з умовами праці, є відсутність симптомів у пацієнтів, які звертаються за медичною допомогою, та несвоєчасна ізоляція джерела інфікування.

Серед інших питань роботи Управління Держпраці, результати яких обговорили, – стан виробничого травматизму на підприємствах Львівщини у 2020 році. До слова, цьогоріч зафіксовано 155 випадків виробничого травматизму, що на 4 менше, ніж минулого року. Випадків зі смертельними наслідками, що обліковуються як виробничий травматизм, станом на 30.11.2020 р., у Головному управлінні зафіксовано 21 проти 32 випадків у 2019 р.

Керівники підприємств прозвітували щодо виконання рекомендацій комісій за результатами проведених спецрозслідувань нещасних випадків та впровадження заходів безпеки з метою їх попередження в подальшому.

Також проаналізовано ефективність превентивних заходів та заходів державного нагляду, проведених Держпраці, щодо додержання законодавства про працю та зайнятість населення на підприємствах області; обговорено стан реалізації інспекцій у напрямку ринкового нагляду та шляхи активізації роботи; розглянуто виконання держслубовцями ГУ Держпраці вимог антикорупційного законодавства та результати проведеної роботи щодо запобігання і протидії корупції у 2020 році.

Начальниця ГУ Держпраці Ольга Вільхова подякувала усім учасникам засідання за участь та запропонувала керівникам закладів охорони здоров’я, комісіям з розслідувань, начальникам відділів та управлінь реалізувати ряд кроків задля покращення показників подальшої роботи.

«Цей рік, у зв’язку з пандемією коронавірусу, був важким для усіх. Зокрема, в рази складнішою стала робота медичних працівників. Ми розуміємо ті виклики, з якими їм доводиться стикатися щоденно. Тому нашим першочерговим завданням на сьогодні є забезпечити медичним працівникам безпечні умови праці та усі ті соціальні гарантії, які для них передбачені державою» – зазначила Ольга Вільхова.

За результатами засідання напрацьовано план роботи колегії на І півріччя 2021 року.