Летальний випадок на будівництві: фахівці нагадують вимоги до безпечної праці

20 серпня 2020

Днями на одному із будівельних майданчиків у місті Львові трапився нещасний випадок. Чоловік впав з 4 поверху та загинув.

Начальник відділу нагляду в будівництві, котлонагляді на транспорті та зв’язку ГУ Держпраці Львівщини Іван Мечержак журналістам телеканалу “Правда ТУТ.Львів” пояснив, що найчастіше нещасні випадки трапляються під час виконання робіт на висоті: “Навіть знаходячись на сходовій клітці чи переходячи кладку, ми відчуваємо, що в нас вже не та координація ” – зауважує фахівець

Не менш небезпечними є виконання земляних робіт, зокрема коли риють котловани, прокладають фундамент та інженерні мережі. “Вихід один – якісно огородити та закріпити стінки котловану. Передбачаються схеми кріплення проєктною документацією і тільки після того виконувати роботи“, – додав Іван Мечержак.

Окрім проектної документації, на кожній будові повинен бути відповідальний за охорону праці. Роботодавець повинен створити службу з охорони праці, а усіх своїх підлеглих не лише забезпечити захисним обладнанням, а й перевірити, чи має особа, яка працює на будівництві, страховку. Окрім цього, перш ніж приступити до робіт, працівникам зобов’язані провести інструктаж.

Начальниця управління з питань праці Оксана Єзерська розповіла чому працівникам слід працювати виключно офіційно та який соціальний захист гарантують легальні трудові відносини.

До слова, з початку року у Львові трапився один нещасний випадок на будівництві. Минулого ж року зафіксували 8 нещасних випадків, 7 з яких – летальні.