Переконайся, що працюєш офіційно! У Львові відбувся флешмоб на підтримку легальної праці

20 серпня 2020

Переконайся, що працюєш офіційно!

Саме під таким гаслом сьогодні фахівці обласних управлінь Держпраці та Пенсійного фонду провели флешмоб на одній із площ міста Львова.

Захід відбувся в межах проведення спільної інформаційної кампанії щодо подолання незадекларованої праці.

Інспектори праці роз’яснювали які документи слід вимагати у роботодавця, аби переконатись, що трудові відносини оформлені належним чином, а працівник соціально захищений. Слід зазначити, трапляються випадки, коли недобросовісні роботодавці обманюють працівників, не декларують працівників та не сплачують за них податки. Як наслідок – працівники позбавлені усіх трудових прав, державних гарантій. А поновити  передбачені права, тим паче не маючи жодних підтверджуючих фактів, на практиці доволі складно, а часом і зовсім неможливо.

В свою чергу фахівці Пенсійного фонду розповідали як зареєструватись на вебпорталі Пенсійного фонду та підключитись до послуги СМС-інформування. Користуючись такими послугами  громадяни в будь-який зручний час зможуть відстежувати свої персональні дані щодо нарахованої заробітної плати, сплаченого єдиного соціального внеску роботодавцем та тривалості страхового стажу.

Учасники флешмобу розповсюдили інформаційні буклети та закликали громадян відповідально ставитися до свого майбутнього. Адже отримуючи сьогодні заробітну плату “в конверті”, працівники втрачають соціальні гарантії та позбавляють себе гідної пенсії.

Такі акції планують проводити і в подальшому не лише у м. Львові, а й по усій області.