На 5 820 тис. грн. оштрафовано роботодавців Львівщини за використання незадекларованої праці

04 червня 2021

У травні 2021 року Головним управлінням Держпраці у Львівській області за використання праці неоформлених працівників до фінансової відповідальності притягнуто 4 суб’єкти господарювання.

Трьох роботодавців оштрафовано на підставі абзацу 2 частини 2 статті 265 КЗпП України. У зв’язку з повторним виявленням неоформлених працівників впродовж двох років на підставі абзацу 3 цієї статті у травні винесено 1 санкцію.

Окрім цього, 4 фізичним особам– підприємцям, які є платниками єдиного податку першої – третьої груп, винесено попередження про відповідальність за порушення законодавства про працю.
Загалом з початку року за допуск до роботи працівників без належного оформлення трудових відносин на Львівщині винесено 29 санкцій на загальну суму 5 820 тис. грн.

Головне управління Держпраці у Львівській області наголошує: працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника чи уповноваженого ним органу та повідомлення територіального органу ДФС.

Роботодавець порушує законодавство, якщо мають місце: фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору; підміна трудових відносин цивільними; оформлення працівника на неповний робочий час у разу фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві; виплата заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків.