На будівельних майданчиках Львівщини роз’яснюють вимоги з охорони праці та консультують щодо правильного оформлення трудових відносин

04 травня 2018

З метою зменшення травматизму та тіньової зайнятості  на  будівельних майданчиках Львівській області,  фахівці ГУ Держпраці  проводять інформаційно – роз’яснювальну  роботу.

Представники Головного управління виїжджають на об’єкти будівельної галузі, де роз’яснюють вимоги законодавства про охорону праці, Мінімальні вимоги з охорони праці на тимчасових або мобільних майданчиках. Разом з тим вони інформують щодо вимог належного оформлення трудових відносин, зокрема з працівниками зайнятими на роботах підвищеної небезпеки.

З цією метою  у Головному управлінні Держпраці у Львівській області створено  спеціальну робочу групу.

На сьогодні фахівці  ГУ Держпраці у Львівській області вже  відвідали понад 10 об’єктів будівництва. Грубі порушення законодавства з охорони праці  представники робочої групи встановили  на усіх підприємствах, де вони побували.

«На будівельних майданчиках, не призначені координатори з питань охорони праці як на стадії розроблення проектної документації, так і на стадії будівництва. Не складено плани з охорони праці будівельного майданчика. До виконання робіт допускаються фізичні особи, що не пройшли навчання з охорони праці. Окрім цього, відсутні акти готовності будівельних майданчиків та дозволи на виконання робіт підвищеної небезпеки. Для посадових осіб та працівників не розроблені інструкції та не проводяться перевірки знань з питань охорони праці. Більше того на будівельних майданчиках  перебувають особи без захисних касок та сигнальних жилетів, що недопустимо», – зазначив голова робочої групи – заступник начальника Управління нагляду в промисловості і на об’єктах підвищеної небезпеки ГУ Держпраці у Львівській області Сергій Лісіцин.

За результатами відвідувань робоча група вказує на  порушення з охорони праці та рекомендує підприємствам усунути їх у найкоротші терміни. В іншому випадку, порушників включатимуть до плану перевірок.

Слід зазначити, що на одному з відвіданих об’єктів будівництва  представники  робочої групи  виявили 13 працівників, які допущені до роботи з порушенням порядку оформлення трудових відносин. Відтак посадовими особами Головного управління в межах повноважень вжито відповідні заходи реагування, передбачені чинним законодавством про працю.

До слова, у вересні 2017 року, з метою зменшення травматизму та захворюваності на будівництві, наказом Міністерства соціальної політики України затверджено  Мінімальні вимоги з охорони праці на тимчасових або мобільних будівельних майданчиках.

Вони встановлюють загальні вимоги до організації охорони праці та робочих місць на тимчасових або мобільних будівельних майданчиках при виконанні робіт, зазначених у додатку 1 цих вимог. Мінімальні вимоги поширюються на замовників, керівників будівництва, генеральних підрядників, підрядників, субпідрядників, фізичних осіб, що забезпечують себе роботою самостійно, та встановлюють їх обов’язки і відповідальність за недотримання цих вимог.

Звертаємо увагу, що цими вимогами зобов’язано замовника або керівника будівництва направляти у територіальний орган Державної служби України з питань праці попередню інформацію про виконання будівельних робіт за формою згідно з Додатком 2 до Мінімальних вимог. А з метою організації охорони праці та збереження життя і здоров’я працюючих на будівельному майданчику, вони повинні забезпечити організацію управління з охорони праці на будівельному майданчику, призначити координатора з питань охорони праці, забезпечити розробку плану з охорони праці контроль за виконанням підрядниками та фізичними особами вимог з охорони праці, допускати для виконання робіт фізичних осіб, які пройшли в установленому порядку навчання та виконують вимоги нормативно-правових актів з охорони праці та цих Мінімальних вимог.

Фото: джерело google.com.ua