На дотримання вимог з охорони праці та промислової безпеки перевірено підприємство, що обслуговує медичне обладнання

20 листопада 2020

Фахівці Управління Держпраці провели планову перевірку щодо дотримання вимог законодавства з охорони праці та промислової безпеки у ТзОВ «Радар-03».

Зазначимо, що підприємство відноситься до високого ступеня ризику. Основними видами його діяльності є надання послуг та виконання робіт  лікувально-профілактичним установам м. Львова та області по ремонту, монтажу, налагодженню і технічному обслуговуванню медичного обладнання та трубопроводів систем кисневого постачання.

На сьогодні ТзОВ «Радар-03»  укладено 20 договорів із закладами охорони здоров’я. Зокрема, впродовж останніх місяців підприємство виконувало роботи з монтажу трубопроводів кисневого постачання у КНП «8-ма міська клінічна лікарня м.Львова», КНП «5-а міська клінічна лікарня м.Львова», КНП “Пустомитівська ЦРЛ”, КНП «Новояворівська районна лікарня».

Під час перевірки встановлене, що у трудових відносинах з підприємством перебуває 16 осіб, з них залучаються до робіт з підвищеною небезпекою 11 працівників.

На підприємстві розроблені положення, інструкції та інші нормативно-правові документи з питань з охорони праці. Керівник підприємства та відповідальні посадові особи, які зайняті на роботах підвищеної небезпеки, пройшли навчання та перевірку знань з питань охорони праці.

Для виконання робіт підвищеної небезпеки, а саме монтажу, налагодження, ремонту, техобслуговування посудин, що працюють під тиском понад 0,05 МПа; робіт у діючих електроустановках, напругою понад 1000 В; зварювальних та газополум’яних роботи, підприємство отримало передбачений дозвіл від територіального органу виконавчої влади.

Також на підприємстві проведено атестацію робочих місць.

Попри те, державні інспектори зафіксували ряд порушень вимог з охорони праці в роботі служб охорони праці,  електрогосподарства та експлуатації посудин під тиском. 

Зокрема, не всі працівники забезпечені спецодягом, спецвзуттям, іншими засобами індивідуального захисту, згідно встановлених вимог. На підприємстві не призначено особу відповідальну за збереження та справність електроінструменту. Не пройшов навчання відповідальний працівник за справний стан і безпечну експлуатацію обладнання, що працює під тиском.  Окрім цього,  до роботи в діючих електроустановках споживачів допускаються відряджені працівники підприємства без проходження інструктажів з електробезпеки з урахуванням особливостей електроустановок в яких їм доведеться працювати. Роботи по випробуванню та вимірюванню в діючих електроустановках споживачів проводяться без видачі нарядів чи розпоряджень. 

Посадові особи Головного управління роз’яснили представникам підприємства усі ризики, які можуть нести виявлені порушення. Керівництву винесено обов’язковий до виконання припис на усунення порушень.

Разом з тим, до адміністративної відповідальності притягнуто трьох посадових осіб, в тому числі керівника підприємства.