На ДП «Львіввугілля» відбулася розширена технічна нарада

27 березня 2018

22 березня на ДП «Львіввугілля» відбулася розширена технічна нарада під головуванням заступника начальника управління охорони праці, промислової безпеки Міненерговугілля Ігоря Ященка. Захід пройшов за участі начальника відділу нагляду у вугільній промисловості ГУ Держпраці у Львівській області Володимира Осадці.

 У технічній нараді також взяли участь т.в.о. генерального директора ДП «Львіввугілля» Олег Акімов, заступник генерального директора з охорони праці Валерій Соколовський, командир Львівсько-Волинського ВГРЗ Ігор Яворський, голова Львівської територіальної організації профспілки працівників вугільної промисловості України Олег Турчин, голова Регіонального об’єднання Незалежної профспілки гірників України м.Червонограда Віталій Оніжук, в.о. директора шахти «Степова» Микола Клюка, голови профкомів шахти ППВПУ Степан Ярема та НПГУ – Василь Семканич, а також заступники генеральних директорів з охорони праці десяти державних вугільних підприємств з усієї України.

Під час наради  розглянули стан виконання заходів, запропонованих комісією спецрозслідування щодо усунення причин настання групового нещасного випадку зі смертельними наслідками, що стався 2 березня 2017 року на відокремленому підрозділі «Шахта «Степова».

Передусім присутні вшанували пам’ять загиблих вісьмох гірників хвилиною мовчання.

В.о. директора шахти «Степова» Микола Клюка детально доповів про виконання заходів щодо усунення причин групового випадку по шахті «Степова», складених комісією спецрозслідування. Велика робота на шахті проведена, зокрема, щодо виконання заходів з покращення провітрювання гірничих виробок, які складені з врахуванням депресійних зйомок, проведених фахівцями Львівсько-Волинського ВГРЗ. «Вузькі» місця, які негативно впливають на стан провітрювання гірничих виробок західного крила шахти, до травня цього року будуть повністю усунені – запевнив директор шахти.

Результатом вже проведених робіт є збільшення притоку повітря у працюючий очисний забій (лава №138) вдвічі. У свою чергу Володимир Осадця відзначив значну розбалансованість уніфікованої телекомунікаційної системи диспетчерського контролю та автоматизованого керування гірничими машинами і технологічними комплексами (УТАС), яка функціонує на шахті «Степова». Така ситуація склалася через те, що значна частина обладнання системи УТАС з метою ревізії та налагодження була відправлена у квітні-травні 2014 року на завод – виробник системи УТАС ДП «Петровський завод вугільного машинобудування» (м. Донецьк), а назад через бойові дії на сході України вже не повернулася. Окрім цього, в Україні відсутня спеціалізована організація, яка має дозвіл проводити сервісне обслуговування і ремонт апаратури УТАС.

За результатами технічної наради постановили, що керівництву шахти «Степова» потрібно завершити роботи щодо проведення повірки метанометричної техніки, ревізії електротехнічного устаткування, а також зробити ревізію проекту АГК шахти «Степова» на базі системи УТАС.

Ці питання внесено до протоколу, їх виконання буде розглянуто на найближчому засіданні постійно діючої комісії з охорони праці у Міненерговугілля.