В рамках Проекту Міжнародної організації праці відбувся тренінг щодо основ безпеки у вугільних шахтах

27 березня 2018
З 19 по 21 березня у Львівській та Волинській областях проходив тренінг «Основи безпеки у вугільних шахтах», який проводився в рамках Проекту Міжнародної організації праці (МОП) «Поліпшення стану безпеки та гігієни праці у гірничодобувній промисловості України» за фінансування уряду Канади. Керівником і головним організатором цього тренінгу була національний координатор проекту МОП в Україні Ірина Пекшева.
Тренінг проводили спеціаліст з безпеки та гігієни праці Центрального інституту гірничої справи Олександра Котерас (Польша), старший спеціаліст з питань соціального захисту МОП у Будапешті Кенічі Хіросе (Японія) та міжнародний консультант з безпеки та гігієни праці Вікінг Хуберт (Фінляндія).
У тренінгу також взяли участь заступник начальника Управління охорони праці, промислової безпеки Міненерговугілля Ігор Ященко, заступники директорів та генеральних директорів з охорони праці державних вуглевидобувних підприємств зі всіх регіонів України та представники галузевих профспілок.
Під час вступного слова начальник відділу нагляду у вугільній промисловості ГУ Держпраці у Львівській області Володимир Осадця  розповів про особливості ведення гірничого нагляду в Україні. Він надав коротку характеристику вугільним шахтам Львівської області, назвав основні проблемні питання з безпеки та гігієни праці на вуглевидобувних підприємствах Львівщини.
Опісля закордонні тренери ознайомили учасників тренінгу з системою управління безпекою та гігієною праці у країнах Європейського союзу. Далі міжнародні експерти з безпеки та гігієни праці провели інтенсивну теоретичну сесію з метою оцінки ризиків на рівні підприємства.
У вівторок, 20 березня, відбувся візит всіх учасників тренінгу на шахту «Степова» ДП «Львіввугілля». Під час візиту на шахту, з метою оцінки ризиків і небезпек на практиці, учасники тренінгу розподілилися на дві групи і спустилися у прохідницькі забої 142 конвеєрного та 118 розвідувального штреків.
 В останній день тренінгу, 21 березня, відбулася презентація доповідей. Групи  розповіли про ризики та небезпеки, які були виявлені під час підземного відвідування шахти «Степова». Разом з тим  відбулося обговорення подальшого індивідуального проведення оцінки ризиків та запровадження системи управління безпекою та гігієною праці на рівні вуглевидобувного підприємства.
Підсумовуючи, учасники заходу наголосили на необхідності проведення таких тренінгів в майбутньому.