На хвилях Радіо Незалежність про небезпечний чадний газ та його вплив

25 серпня 2022
? На хвилях Радіо Незалежність про небезпечний чадний газ та його вплив
В ефірі радіо «Незалежність» начальник відділу нагляду на виробництві, об‘єктах підвищеної небезпеки, енергетиці та машинобудуванні Головного управління Держпраці у Львівській області Ігор Волков надав змістовну відповідь на низку питань.
? ГУ Держпраці у Львівській області не здійснює нагляд за використанням споживачами природного газу в побуті, але проводить технічні розслідування таких аварій та видає (за результатами розслідувань обов’язкові до виконання органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями, громадянами) рішення.
? Що таке чадний газ і чим він небезпечний?
Чадний газ – це продукт неповного згоряння вуглецю (СО), тобто коли кількість повітря є недостаня для повного згорання 1 кубометра природного газу. Потрапляючи в кров, робить гемоглобін нездатним розносити кисень по організму. У легких випадках запаморочення, а у складніших спричиняється кисневе голодування з подальшим летальним наслідком.
➡️ Які причини отруєння чадним газом?
? Використання газової плити для обігріву. При цьому процес спалювання кисню відбувається значно швидше.
? Використання одночасно газової колонки, котла та електровитяжки.
? Влаштування газової колонка у ванній кімнаті. Водяна пара, яка утворюється, коли людина приймає душ або ванну, впливає на величину тяги в димовому та вентиляційному каналах.
? Влаштування заслонки або шиберу у димовому каналі.
? Не проведення власником (балансоутримувачем та/або орендарем, наймачем) квартири або будинку технічного обслуговування спеціалізованою організацією димових і вентиляційних каналів.
❗️ Як вберегтись від чадного газу?
У приміщенні, де працюють газові прилади, мають бути дотримані дві головні умови: постійний доступ свіжого повітря та безперешкодний витік відпрацьованих газів через димовий канал. Важливим є встановлення у приміщеннях (де влаштовані опалювальні прилади) сигналізаторів контролю мікроконцентрацій чадного газу, контролю довибухових концентрацій газу та самовільно не втручатись у систему газопостачання, конструкцію димових, вентиляційних каналів.
«Всім користувачам природного газу – будьте обачні та обережні, тому що відповідальність за безпечну експлуатацію газових приладів, димових і вентиляційних каналів (відповідно до Правил безпеки систем газопостачання) покладається на власників квартир і будинків. – насамкінець, наголосив Ігор Волков.