На Львівщині підсумували роботу ГУ Держпраці за 11 місяців

27 грудня 2017

У вівторок, 26 грудня,  відбулося засідання колегії  ГУ Держпраці у Львівській області під час якої підбили підсумки роботи управління за 11 місяців.

Передусім присутні обговорили заходи  державного контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення на підприємствах області. 

Начальник ГУ Держпраці у Львівській області Ольга Вільхова наголосила, що питання легалізації зайнятості та детінізації заробітної плати – це пріоритети як на рівні держави, так і на рівні області.

Перший заступник начальника ГУ Держпраці у Львівській області Олена Грицак зазначила, що основним та дієвим напрямком роботи управління з питань праці є активізація проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи із суб’єктами господарювання.  Разом з тим вона повідомила, що  впродовж січня-листопада 2017 року фахівцями Управління проведено 1088 контрольно-наглядових заходів у 969 суб’єктів господарювання.

За результатами контрольно-наглядових заходів внесено 615 приписів на усунення виявлених порушень, складено 150 протоколів за ст. 41 та 188-1 КУпАП, винесено 75 постанов за ст. 188-6 КУпАП на суму 81 226 грн. Винесено 524 постанови про накладення штрафних санкцій за ст. 265 КЗпПУ на загальну суму 9 004 800 грн. 57 матеріалів перевірок скеровано в правоохоронні органи за ознаками ст. 172 та 175 КК України. Водночас Олена Грицак зазначила,  що у Львівській області  знизилась заборгованість із виплати заробітної плати.

За словами начальника управління з питань праці  ГУ Держпраці у Львівській області Оксани Єзерської, в результаті вжитих заходів суб’єкти господарювання в процесі перевірок та на виконання вимог приписів донарахували 3 132 590 гривень мінімальних гарантій працівникам.

«Економічно – активні підприємства, що мають заборгованість з виплати заробітної плати повинні бути охоплені контролем на 100%, а також щодо них слід вжити усі передбачені законодавством заходи»,- наголосила Ольга Вільхова.

Водночас  присутні проаналізували стан здійснення нагляду в гірничодобувній промисловості ГУ Держпраці. Так,  за 11 місяців   цього року фахівці відділу  нагляду у гірничодобувній промисловості провели 11 планових перевірок суб’єктів господарювання та 250  превентивних заходів з питань охорони  праці, промислової безпеки, гірничого законодавства.

Разом з тим під час колегії обговорили питання виробничого травматизму, а також заслухали  підприємства, де сталися нещасні випадки на виробництві. Так, повідомлялося, що  смертельний  виробничий  травматизм  зріс  у  вугільній галузі, АПК, металургійній  та невиробничій сфері. Одночасно,  у Львівській області зменшився травматизм на підприємствах машинобудівної промисловості, на  транспорті, будівництві, котлонагляді,  на підіймальних спорудах.

 

У свою чергу, представники ВП «Шахта «Лісова», ЛКП ШРП Галицького району та ТзОВ «МС Гарант» поінформували про  виконання заходів, які запропонували  комісії зі спеціальних розслідувань щодо запобігання нещасним випадкам на виробництві. Зокрема, директор ВП «Шахта «Лісова» Ігор Дзік  запевнив, що усі організаційні заходи, які були запропоновані спеціальними комісіями,  на підприємстві виконані.

 

На завершення, Ольга Вільхова вручила Подяки студенту IV курсу Національного університету «Львівська політехніка»  Володимиру Демченку та заступнику директора з науково-педагогічної роботи Інституту підприємництва та перспективних технологій Національного університету «Львівська політехніка» Юрію Слюсарчуку за створення мультиплікаційного соціального ролика про переваги легального працевлаштування.