На Львівщині тривають превентивні заходи щодо безпечної експлуатації кисневих балонів у медзакладах

23 листопада 2020

На Львівщині тривають превентивні заходи щодо безпечної експлуатації кисневих балонів, установок і кисневих трубопроводів у закладах охорони здоров’я та інших госпітальних базах, які надають медичну допомогу пацієнтам з ознаками гострого респіраторного захворювання, спричиненого коронавірусом Covid-19. Фахівці Управління Держпраці провели роз’яснювальну роботу з відповідальними особами та працівниками, що обслуговують кисневе обладнання, у чотирьох лікарнях – КНП ЛОР «Львівська обласна клінічна лікарня», КНП ЛОР «Львівська обласна дитяча клінічна лікарня «Охматдит», КНП ЖРР «Жовківська центральна районна лікарня» та КНП «Пологовий клінічний будинок №1 м. Львова».

Особливу увагу було звернуто на безпечне зберігання та використання кисневих балонів, установок і трубопроводів, та якісне проведення інструктажів. Оскільки від надійної експлуатації кисневої мережі залежать життя пацієнтів, які отримують медичну допомогу в даних закладах, не варто нехтувати правилами безпечного використання такого обладнання. Також наголошено на технічних питаннях – наявності, зберіганні та наповненні балонів киснем, ідентифікації об’єктів підвищеної небезпеки, та неухильному виконанні вимог Правил охорони праці під час експлутації обладнання, що працює під тиском.

Працівники медзакладів отримали інформаційно-методичні матеріали та Пам’ятки, розроблені Держпраці, щодо безпечної експлуатації кисневого обладнання.

Зазначимо, що у КНП ЛОР «Львівська обласна клінічна лікарня» обладнано 50 місць для лікування хворих, з них – 5 місць інтенсивної терапії. У закладі експлуатують киснево-газифікаційну станцію масою 3,25т, яку обслуговує ТзОВ фірма «Львівкисень», та кисневу рампу зі складом 48 балонів, від яких прокладена киснева мережа трубопроводів у відповідні відділення лікарні. Відповідальна особа, призначена з числа ІТП за справний стан та безпечну експлуатацію трубопроводів, посудин, що працюють під тиском, пройшла навчання та перевірку знань у встановленому порядку. Обслуговування кисневих балонів здійснюють 5 працівників, які також прошйли відповідні навчання.

У КНП ЛОР «Львівська обласна дитяча клінічна лікарня «Охматдит» обладнано 50 місць для лікування хворих. У закладі експлуатується киснево-газифікаційна станція з двома концентраторами та киснева рампа зі складом 28 балонів, від яких прокладена киснева мережа трубопроводів у відповідні відділення лікарні.

У КНП ЖРР «Жовківська центральна районна лікарня» обладнано 100 місць для лікування хворих. В установі призначена відповідальна особа з числа ІТП за справний стан та безпечну експлуатацію трубопроводів, посудин, що працюють під тиском, яка пройшла навчання та перевірку знань у встановленому порядку. Обслуговування кисневих балонів здійснює один працівник, який також пройшов відповідне навчання. У закладі експлуатують 60 кисневих балонів і 19 концентраторів. Від кисневих балонів прокладена киснева мережа.

У КНП «Пологовий клінічний будинок №1 м. Львова» обладнано 50 місць для лікування хворих. Закладом експлуатується два кріоциліндри, об’ємом по 135 м3, 10 концентраторів і 12 кисневих балонів , які обслуговує одна особа.