На шахті «Великомостівська» виявлено порушення вимог з охорони праці, які несуть загрозу життю та здоров’ю працівників

24 листопада 2020

Фахівці Управління Держпраці провели позапланову перевірку щодо дотримання вимог з охорони праці при експлуатації змонтованого гірничошахтного обладнання на дільниці лави №122 відокремленого підрозділу «Шахта «Великомостівська» ДП «Львіввугілля». А також взяли участь у прийнятті в роботу виїмкової дільниці лави №122.

Під час інспекції найперше було звернуто увагу на наявність чи відсутність порушень щодо провітрювання, пилегазового режиму та електровибухобезпеки обладнання. Оскільки саме вони можуть створити загрозу життю та здоров’ю працівників. Відтак, таких порушень не зафіксовано.

Однак державні інспектори виявили ряд порушень паспортів кріплення, прилеглого до лави №122, 122-го конвеєрного штреку та сполучень лави зі штреками, а також при веденні канатної відкатки по 122-му конвеєрному штреку. Крім того, погашення 122-го конвеєрного штреку проводилося з порушеннями проєктної документації. Загалом було зафіксовано 22 порушення «Правил безпеки у вугільних шахтах».

За результатами перевірки Управління Держпраці вручило керівництву шахти відповідний акт та обов’язковий до виконання припис. Також керівнику рекомендовано негайно зупинити роботи з проведення канатної відкатки вантажів у гірничій виробці 120-го конвеєрного штреку та видобуток вугілля в лаві №122 до усунення усіх порушень.

За допущення порушень до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу притягнуто відповідальну посадову особу.

Довідково

Лава №122 обладнана механізованим комплексом 2КМ-87УМН, очисним комбайном 1ГШ-68 та вибійним скребковим конвеєром СП-250.11. Транспортування вугілля від лави до навантажувального пункту здійснюється за допомогою скребкового конвеєра типу СП-250.12 та стрічкових конвеєрів 1Л-80. Довжина лави на момент перевірки становила 50 м, довжина виймального стовпа – 450 м. Виймальна потужність (висота) вугільного пласта П7н «Сокальський» становить 1,3-1,4 м. Загальні запаси виймального стовпа лави №122 становлять 56 тисяч тон вугілля. Гірничі роботи ведуться на глибині 460 м.

Технологічна проектна документація виїмкової дільниці лави №122 пройшла позитивну експертизу на відповідність нормативно-правовим актам з охорони праці.