На Львівщині відбулось перше засідання робочої групи з питань зниження рівня незадекларованої праці

26 січня 2021

Начальник Головного управління Держпраці у Львівській області Ольга Вільхова провела перше засідання постійно діючої робочої групи з питань зниження рівня незадекларованої праці.
До складу комісії увійшли профільні представники Держпраці, Львівської облдержадміністрації та міської ради, Пенсійного фонду, Податкової служби, Нацполіції, Держпродспоживслужби, Укртрансбезпеки, Центру зайнятості та Профспілки.

Під час засідання розглянули паспорт неформальної зайнятості Львівської області та окреслили вектори подальших спільних дій.

Неформальна зайнятість населення у відношенні до кількості зайнятого населення в Україні становить 23,5%. Найнижчий рівень неформальної зайнятості зафіксовано у Київській (10,4%), Харківській (10,9%), Полтавській (11,4%) та Львівській (12,8%) областях.

Разом з тим, з початку проведення в Україні масштабних кампаній щодо подолання незадекларованої праці, спостерігається позитива динаміка як в нашій області, так і в країні загалом в частині зниження неформальної зайнятості у формальному та неформальному секторах. На думку фахівців, лише завдяки сталій спільній роботі широкого кола органів державної та виконавчої влади, інших заінтересованих соціальних партнерів можливо знизити рівень нелегальної праці.

«Як показує практика попередніх років, спільна робота у боротьбі з тіньовою зайнятістю дає значно кращі результати. Як свідчать статистичні дані, саме за результатами проведених спільних інформаційно-роз’яснювальних заходів у 2020 році в області спостерігалось збільшення кількості скерованих до ДПС повідомлень про прийняття новоприйнятих працівників», – відзначила Ольга Вільхова. Також наголосила на важливості злагодженої співпраці та оперативності дій при проведенні заходів щодо виявлення неоформлених працівників.

За результатами засідання узгоджено чіткий план спільних заходів на 2021 рік для зниження рівня незадекларованої праці в регіоні.

До слова,