На Львівщині визначено найбільш ризиконебезпечні галузі виробництва та напрацьовано план заходів для підвищення рівня безпеки праці

03 лютого 2021

Відбулось перше засідання постійно діючої робочої групи, що утворена при Головному управлінні Держпраці у Львівській області з метою напрацювання та впровадження спільних заходів для запобігання виробничому травматизму в області та зниження його рівня.

Окрім представників управління Держпраці, до складу групи також увійшли профільні представники управлінь транспорту та зв’язку, продовольства та розвитку сільських територій, а також департаменту соціального захисту населення Львівської ОДА, ГУ Нацполіції у Львівській області, Управління Укртрансбезпеки у Львівській області, УВД Фонду соціального страхування у Львівській області, Львівської міської ради, Профспілок.

Під час засідання обговорено стан організації безпеки праці на підприємствах регіону та окреслено найбільш ризиконебезпечні галузі виробництва.

За результатами проведеного аналізу, встановлено, що впродовж минулого року кількість нещасних випадків, у тому числі із смертельним наслідком, на Львівщині збільшилась на підприємствах агропромислового комплексу та соціально-культурної сфери. Слід відзначити, що ріст у соціально-культурній сфері спричинений гострими професійними захворюваннями коронавірусної інфекції.

Й надалі доволі високим (в порівнянні з іншими галузями промисловості) залишається рівень виробничого травматизму на підприємствах вугільної галузі. Незважаючи на зниження у 2020 році рівня виробничого травматизму на цих підприємствах зріс коефіцієнт тяжкості виробничих травм: у 2019 рік він становив 30,52, у 2020 році – 41,51.

Члени комісії обмінялись думками та висловили свої пропозиції щодо покращення ефективності роботи, зокрема превентивної, задля підвищення рівня безпеки праці в області. Особливу увагу акцентували підприємствам тих галузей, де спостерігається зріст травматизму та визнані найбільш ризиковими.

За результатами засідання узгоджено попередній план роботи робочої групи щодо підвищення рівня безпеки праці, який спільно реалізовуватимуть впродовж цього року.