На позмінних зборах працівників ВП «Шахта «Лісова» обговорено  вимоги безпеки під час роботи гірничих машин та експлуатації рудникового транспорту

25 жовтня 2019

У четвер, 24 жовтня, на  відокремленому підрозділі «Шахта «Лісова» ДП «Львіввугілля» відбулися позмінні збори трудового колективу з питань охорони праці. Участь у них взяв  головний державний інспектор відділу нагляду у вугільній промисловості Головного управління Держпраці у Львівській області Олександр Арямін.

Під час засідання держінспектор особливу увагу зосередив на вимоги безпеки при роботі гірничих машин та рудникового транспорту. Як зазначив фахівець, рухомі частини устаткування, які можуть нести небезпеку, необхідно огороджувати. Винятком є частини, огородження яких не допускається з огляду на їх функціональне призначення.  Також необхідно унеможливити самовільне вмикання приводів робочих органів при відновленні подачі енергії. Конструкція устаткування повинна забезпечувати захист людини від ураження електричним струмом. Шахтні лебідки повинні бути оснащені засобами сигналізації (світловою та звуковою) та повинні мати двоє гальм, одне з яких повинне діяти на барабан (шків), друге аварійне. Сталеві канатами не мають мати порваних, випнутих або запалих сталок, вузлів, “жучків” та інших пошкоджень, а на кінцях мають застосовуватись причіпні пристрої.

Фахівець Держпраці наголосив, що устаткування в процесі експлуатації не повинно забруднювати виробниче середовище шкідливими речовинами вище встановлених норм та створювати небезпеку вибуху чи пожежі.

Також в межах заходу обговорено  стан виробничого травматизму на підприємстві за 9 місяців 2019 року. Так, станом на 01.10.2019 на шахті «Лісова» було допущено 12 випадків виробничого травматизму (в тому числі два зі смертельним наслідком). За аналогічний період 2018 року трапилось 7 нещасних випадків. Три працівника травмувалися внаслідок падіння під час пересування, один працівник травмувався внаслідок падіння з висоти, шість (в тому числі два смертельно) – внаслідок обрушення породи, ще два внаслідок інших подій. Найбільше випадків  виробничого травматизму допущено на вуглевидобувній дільниці – 10 (з них два зі смертельним наслідком), а також 1 на дільниці монтажу демонтажу гірничого обладнання, 1 на дільниці техкомплексу.

«Аналіз причин виробничого травматизму показує, що працівники шахти травмуються, в першу чергу, через порушення трудової і виробничої дисципліни, невиконання вимог інструкцій з охорони праці та посадових інструкцій. Важливо правильно видати наряд на виконання робіт перед початком їх виконання та своєчасно провести інструктаж щодо безпечних методів виконання цих робіт», – зазначив Олександр Арямін та наголосив на необхідності здійснення якісного контролю за виконанням виданого наряду.