На семінарі у ТзОВ «Поліуретанові технології» йшлося про небезпечні виробничі фактори

10 квітня 2018

Днями  відбувся семінар  у ТзОВ «Поліуретанові технології».  В рамках превентивного заходу присутніх ознайомлено з гарантіями прав на охорону праці, організацією охорони праці на підприємстві,  документами, що належать до нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки, відповідальністю працівників за порушення законодавства України  про Охорону праці. 

Проаналізовано  заходи, щодо  дотримання  безпечних  умов  праці, які проводяться на підприємстві під час виконання робіт з експлуатації та обслуговування  електроустановок  та  їх  утримання  у  безпечному  технічному  стані, а також профілактики виробничого травматизму. 

 Фахівець ГУ Держпраці наголосив, що  електричне обладнання машин повинне бути розроблене та вироблене із запобіганням або можливістю запобігання усім небезпекам електричного походження. Усі машини повинні бути обладнані пристроями від’єднання від усіх джерел енергоживлення. Такі пристрої повинні бути чітко позначені та допускати можливість блокування, якщо відновлення приєднання може створити загрозу для незахищених осіб.

Необхідно також передбачити можливість блокування зазначених пристроїв у разі, коли оператор з будь-якого місця, до якого він має доступ, не може перевірити, що джерело енергії ізольовано.

Якщо машини з електроживленням приєднані до мережі за допомогою штепсельного роз’єму, роз’єднання такого роз’єму є достатнім за умови, що оператор з будь-якого місця, до якого він має доступ, може упевнитися, що роз’єм від’єднано.                                                         

  Учасникам семінару наголошено, що праця  робітників  підприємства пов`язана з впливом  на  них  комплексу  шкідливих і небезпечних  виробничих  факторів, що  визначає  специфіку  та  рівень  безпеки  виробництва – тяжка  фізична  праця, обмежений  простір, шум, вібрація, тощо.

  За  таких  умов, відповідно, висуваються  підвищені  вимоги  до  індивідуальних  якостей  виконавців, оскільки  безаварійність  праці  залежить  не  тільки  від  стану  безпеки  виробництва, але і від  поведінки  самих  робітників.

 Слід зазначити, що до  робіт, які  вимагають  професійного  відбору, відносятьсяроботи  на  висоті;  по  обслуговуванню  діючих  електроустановок  напругою  до і вище  1000В.; роботи  пов`язані з керуванням  усіма  видами  транспорту та  інші.