На шахті «Межирічанська» працювала комісія з прийняття в експлуатацію нової виїмкової дільниці лави

19 жовтня 2018

У четвер, 18 жовтня, начальник відділу нагляду у вугільній промисловості  ГУ Держпраці у Львівській області Володимир Осадця та головний державний інспектор відділу нагляду у вугільній промисловості Володимир Розалюк провели позапланову перевірку щодо відповідності вимогам нормативно-правовим актам з охорони праці змонтованого на дільниці лави № 594 відокремленого підрозділу «Шахта «Межирічанська» ДП «Львіввугілля» гірничошахтного обладнання. Водночас  фахівці ГУ Держпраці  взяли участь в роботі комісії  з прийняття виїмкової дільниці лави №594 в експлуатацію.

У комісії також взяли участь заступник директора з виробництва ДП «Львіввугілля» Ігор Очич, заступник командира Львівсько-Волинського воєнізованого гірничорятувального загону Валерій Воробей, представники вугільних профспілок та керівники шахти, зокрема директор Ігор Крокош та головний інженер Андрій Бециль.

 Під час перевірки робота фахівців ГУ Держпраці у Львівській була спрямована, передусім, на виявлення порушень, що могли створити явну загрозу життю та здоров’ю працівників. А це порушення провітрювання, пилегазового режиму та порушення електровибухобезпеки обладнання.

Слід наголосити, що під час  перевірки таких порушень не виявлено. Виїмкова дільниця лави №594 забезпечена розрахунковою кількістю повітря – контрольними вимірами встановлено, що в лаву фактично поступає 935 м3/хв повітря при розрахунковій кількості 847 м3/хв. Стаціонарна апаратура аерогазового контролю працездатна і експлуатується згідно нормативних вимог. Концентрації газу метану та вуглекислого газу не перевищують допустимих норм. Засоби знепилення повітря працездатні та знаходяться в задовільному стані.

 Комісія надала добру оцінку підготовленості лави №594 до безпечного видобутку вугілля. Як позитив слід відзначити, що під час  позапланової перевірки не було виявлено грубих порушень Правил безпеки у вугільних шахтах. Всього під час перевірки було виявлено 17 порушень  нормативно-правових актів з охорони праці. З них більшість стосується ведення канатної відкатки вантажів по 594 бортовому штреку та порушення паспортів кріплення у прилеглих до лави виробках.  

 За результатами проведеної перевірки до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу притягнуто одного посадовця шахти, а керівництву шахти вручені відповідні акт та обов’язковий до виконання припис. При врученні припису директору шахти Ігорю Крокошу було запропоновано призупинити роботи по проведенню канатної відкатки вантажів у гірничій виробці 594 бортового штреку та експлуатації скребкового конвеєра СП-202 по 594 конвеєрному штреку до усунення зазначених у приписі порушень.

До слова, цей позаплановий захід державного нагляду здійснювався за письмовим бажанням суб’єкта господарювання.  

 Для довідки – лава №594 обладнана механізованим комплексом 2КМ-87УМН, очисним комбайном РКУ-10 та вибійним скребковим конвеєром СП-250.11 Транспортування вугілля від лави до вугільного перекиду здійснюється за допомогою скребкових конвеєрів типу СП-202 та стрічкових конвеєрів 1Л-80. Довжина лави на момент перевірки становить 100м, довжина виймального стовпа –600м. Виймальна потужність (висота) вугільного пласта П8в «Тонкий ІІІ» становить 1,65-1,8 м. Загальні запаси виймального стовпа лави №594 становлять 132 тисяч тон вугілля. Гірничі роботи ведуться на глибині 450 м. Видобуток вугілля буде здійснюватися по раніше списаним запасам. У зв’язку з пересіканням лавою №594 раніше погашених гірничих виробок, для безпеки робіт під час видобутку вугілля, лаву планується двічі перенарізати. Технологічна проектна документація виїмкової дільниці лави №594 пройшла позитивну експертизу на відповідність нормативно-правовим актам з охорони праці в ДП «Західний ЕТЦ».