На шахті «Степова» проведено навчальну тривогу

06 вересня 2021

На шахті «Степова» відповідно до затвердженого Графіку відбулася навчальна тривога. Захід проведено з метою перевірки підготовленості інженерно-технічних працівників, членів допоміжної гірничорятувальної команди і працівників шахти та ЛВ ВГРЗ до порятунку людей, захоплених аварією, ліквідації її наслідків. Також її метою є перевірка якості заходів плану ліквідації аварій, його відповідність фактичному положенню в шахті тощо.
Хід навчальної тривоги контролювала комісія у складі в. о. заступника технічного директора ДП «Львіввугілля» Володимира Андрусіва, головного державного інспектора відділу нагляду у вугільній промисловості Головного управління Держпраці у Львівській області Олександра Аряміна, в. о. командира Львівсько-Волинського воєнізованого гірничорятувального загону (далі по тексту – ЛВ ВГРЗ) Дмитра Дищенка.
Тривогу було розпочато о 10 год. 20 хв. Диспетчеру на пульт прийшло повідомлення про пожежу на 143 конвеєрному штреку. Диспетчер шахти, як відповідальний керівник з ліквідації аварії, ще до прибуття на командний пункт головного інженера чітко визначив місце умовної аварії. Водночас, він не корегуючи свої дії відповідно до ситуації, допустив низку помилок: не повідомив оператора аеро-газового контролю про місце пожежі, не організував спуск людей по спеціальним пропускам в шахту, не отримав доповідь головного енергетика про відключення напруги.
Разом з тим, завдяки злагодженим діям усіх учасників умовну аварію було ліквідовано. Комісія зарахувала проведення навчальної тривоги.