Черговий крок до зміни принципів роботи Держпраці

06 вересня 2021

У п’ятницю,  3 вересня, у ДУ «Інститут медицини праці ім. Ю.І. Кундієва Національної академії медичних наук України» відбулося засідання круглого столу із соціальними партнерами щодо зміни принципів роботи Держпраці на основі посилення соціального діалогу у сфері забезпечення безпечної та задекларованої праці.

На заході були присутні заступниця Міністра економіки України Світлана Глушенко, т.в.о Голови Держпраці Віталій Сажієнко, перший заступник Голови Держпраці Ігор Дегнера, посадові особи Держпраці, представники МОП, профспілок, роботодавців та бізнесу.

У вітальному слові Світлана Глущенко зазначила: «Сьогодні основна увага зосереджена на тому, щоб Мінекономіки, Держпраці та всі зацікавлені сторони, формуючи ідеї законодавчих змін у сфері трудових відносин та в ході реалізації чинних повноважень, знаходили компромісні рішення та досягали балансу інтересів».

У свою чергу, Віталій Сажієнко наголосив: «Ми запроваджуємо нові принципи роботи на основі соціального діалогу. У держави, роботодавців та найманих працівників насправді одна мета — задекларована, безпечна і оплачувана праця. Ми однодумці і діємо спільно. Для цього Держпраці активно залучає до діалогу соціальних партнерів: бізнес, профспілки, контролюючі органи. Наша мета — почути інтереси кожної сторони. Такий підхід вже довів свою ефективність”.

Посадові особи Держпраці окреслили приклади успішних практик у взаємодії із соціальними партнерами під час проведення інформаційних та інспекційних кампаній стосовно зниження рівня виробничого травматизму та запобігання використанню незадекларованої праці.

За результатами наради було вирішено створити на базі Держпраці постійний майданчик – науково-консультаційну раду – для обговорення найважливіших проблем у сфері безпечної та задекларованої праці, а також спільного пошуку інструментів для їх вирішення.

????????????????????????????????????