Соціальний діалог у сфері забезпечення задекларованої і безпечної праці має посилитись, – заступниця Міністра економіки України Світлана Глущенко

03 вересня 2021

Сьогодні основна увага зосереджена на тому, щоб Мінекономіки, Держпраця і всі зацікавлені сторони, формуючи ідеї законодавчих змін у сфері трудових відносин та в ході реалізації чинних повноважень, знаходили компромісні рішення і досягали балансу інтересів.

На цьому наголосила заступниця Міністра економіки України Світлана Глущенко під час робочої наради щодо зміни принципів роботи Держпраці на основі посилення соціального діалогу у сфері забезпечення безпечної та задекларованої праці. Участь у заході взяли представники Мінекономіки, центрального і територіальних органів Держпраці, організацій роботодавців, профспілок, бізнесу та міжнародні експерти.

Світлана Глущенко подякувала всім присутнім за готовність усіх сторін соціального діалогу спільно напрацьовувати ідеї для досягнення гідних умов праці на рівні кожного роботодавця, забезпечення безпечної та задекларованої праці в Україні.

«Є три основні питання, над якими зараз працюють в Мінекономіки спільно з Держпраці і іншими сторонами. По-перше, це – рух до задекларованої праці. На сьогодні кількість неоформлених працівників сягає 3 млн осіб, тобто майже кожна п’ята людина працює в тіні. Обсяг заробітної плати в конвертах за різними підрахунками – 350-500 млрд грн. За останні два місяці активної кампанії було виявлено 8,5 тис. неоформлених працівників. Друге – це питання ліквідації заборгованості по заробітній платі. Загальний борг перед працівниками наразі складає близько 3,5 млрд грн. Уряд посилює свою роботу у цьому напрямі, за останній місяць було виплачено понад 106 млн грн заборгованої заробітної плати. Третій блок питань, який є дуже важливим, стосується безпеки праці українців на робочих місцях, тобто недопущення травматизму. Наразі маємо позитивну динаміку, але цього ще недостаньо», – зазначила Світлана Глущенко.

Заступниця Міністра підкреслила, що трудові права громадян мають бути захищені. Зокрема, питання ліквідації заборгованості по заробітній платі піднято Урядом на новий активний рівень. Кожного тижня проходять засідання міжвідомчої робочої групи і Мінекономіки координує цей процес.

За результатами наради було вирішено створити на базі Держпраці постійний майданчик – науково-консультаційну раду – для обговорення найважливіших проблем у сфері безпечної та задекларованої праці, а також спільного пошуку інструментів для їх вирішення.

«Мінекономіки напрацьовує проекти законів, які б могли посилити інституційну спроможність Держпраці. Ці законопроекти – у широкому обговоренні, адже ми в цьому процесі відкриті і готові до подальших робочих зустрічей», – повідомила Світлана Глущенко.