На шахті «ВЕЛИКОМОСТІВСЬКА» провели навчальну тривогу

25 травня 2021

Відповідно до Графіку протиаварійних тренувань з ліквідації умовної аварії на підприємствах Міненерговугілля на 2021 рік на ВП «Шахта «Великомостівська» 21 травня провели навчальну тривогу. Проходила вона під контролем комісія у складі начальника Управління гірничого нагляду Головного управління Держпраці у Львівській області Володимира Осадці, заступника технічного директора з протиаварійного та протипожежного захисту ДП «Львіввугілля» Сергія Руденка та першого заступника командира Львівсько-Волинського воєнізованого гірничорятувального загону (ЛВ ВГРЗ) Дмитра Дищенка.

Захід проведено з метою перевірки підготовленості інженерно-технічних працівників, членів допоміжної гірничорятувальної команди, працівників шахти та ЛВ ВГРЗ до порятунку людей, захоплених аварією, та ліквідації її наслідків. Також під час навчальної тривоги проводиться аналіз якості заходів передбачених Планом, його відповідність фактичному положенню в шахті та оперативно-технічної готовності підрозділів ЛВ ВГРЗ до ліквідації аварії та наслідків.

Тривогу було розпочато о 10 год. 20хв. Диспетчеру на пульт прийшло повідомлення про дим по 120 конвеєрному штреку. Диспетчер шахти, як відповідальний керівник з ліквідації аварії, до прибуття на командний пункт головного інженера приєднався до процесу виявлення місця умовної аварії та задіяв План ліквідації аварії. Він чітко визначивши місце умовної аварії, а саме встанови, що загорілася високовольтна пересувна підстанція по 120 конвеєрному штреку.

Комісія пильно спостерігала за діями диспетчера, працівників шахти та ЛВ ВГРЗ та вказала на допущені порушення та недолік при ліквідації умовної аварії. Зокрема суттєвої помилки допустили працівники табельної, які подали керівнику з ліквідації аварії (диспетчеру шахти) неповний список підземних працівників на аварійній дільниці.

Разом з тим, завдяки злагодженим діям усіх учасників умовну пожежу по 120 конвеєрному штреку було ліквідовано об 11.10 год.

За результатами підведених підсумків комісія визначила: підготовка посадових осіб та працівників шахти до ліквідації “аварії” – задовільна. Водночас, головному інженеру шахти рекомендовано провести навчання з працівниками табельної шахти задля усунення помилок.