На ВП «Шахта «Степова» ДП «Львіввугілля» проведено учбову тривогу

17 серпня 2018

17 серпня, відповідно до «Графіку протиаварійних тренувань з ліквідації умовної аварії на підприємствах Міненерговугілля на 2018 рік», на шахті «Степова» відбулася учбова тривога. Хід учбової тривоги контролювала комісія під керівництвом заступника технічного директора ДП «Львіввугілля» Сергія Руденка, за участі начальника відділу нагляду у вугільній промисловості Головного управління Держпраці у Львівській області Володимира Осадці та заступника командира Львівсько-Волинського воєнізованого гірничорятувального загону (далі по тексту – ЛВ ВГРЗ) Дмитра Цверчкова.          

Учбова тривога проводилася з метою перевірки підготовленості інженерно-технічних працівників, членів допоміжної гірничорятувальної команди і працівників шахти та ЛВ ВГРЗ до порятунку людей, захоплених аварією, ліквідації її наслідків, а також перевірки якості заходів плану ліквідації аварій і його відповідності фактичному положенню в шахті та оперативно-технічної готовності підрозділів ЛВ ВГРЗ до ліквідації аварії та її наслідків.

Тривогу було розпочато о 10.00. Комісія провела спостереження за діями працівників шахти та ЛВ ВГРЗ, заслухала звіти контролерів-спостерігачів щодо дій персоналу шахти безпосередньо в гірничих виробках.

Проаналізувавши дії усіх задіяних підрозділів комісія визначила, що організація проведення «учбової тривоги» загалом була виконана на належному рівні. Однак було допущено низку помилок. Зокрема фахівці зауважили, що на початку ліквідації аварії диспетчер шахти неправильно встановив номер позиції згідно плану ліквідації аварії та вказав неправильний напрямок руху вентиляційного струменю по 132 бортовому штреку. Також зауваження отримали і працівники шахти, які контролювали роботу газовідсмоктувальної установки УМЦГ-7, що встановлена по 132 бортовому штреку.

Відтак комісією запропоновано керівництву шахти «Степова» провести позачергове навчання з персоналом, який задіяний до обслуговування газовідсмоктувальної установки УМЦГ-7, та гірничими диспетчерами, які керують роботами з ліквідації аварії до прибуття на командний пункт головного інженера.