Онлайн-прийом: Голова Держпраці запропонував заявнику компромісне рішення щодо його трудового спору

25 квітня 2018

На онлайн-прийомі 25 квітня до Голови Державної служби України з питань праці Романа Чернеги звернувся мешканець Запорізької області Юрій Манік, колишній працівник комунального підприємства «Левза» Михайлівської сільської ради.

Юрій Манік неодноразово звертався до Головного управління Держпраці у Запорізькій області щодо трудового спору між ним, головою Михайлівської сільської ради та КП «Левза», а також з інших питань законодавства про працю. Усі звернення були розглянуті всебічно та своєчасно, заявнику надано обґрунтовані відповіді в межах повноважень Головного управління. Втім заявник не погодився з усіма висновками інспекторів праці.

Фахівці управління з питань праці Головного управління Держпраці у Запорізькій області протягом 2016-2017 рр. провели у Михайлівській сільській раді та КП «Левза» загалом 6 заходів державного контролю за дотриманням законодавства про працю за зверненнями Ю. Маніка і склали відповідні акти.

За позовом Ю. Маніка про поновлення на роботі та стягнення грошової компенсації суд першої інстанції прийняв рішення про відмову у задоволенні позову. Апеляційною інстанцією рішення районного суду залишено в силі.

З огляду на те, що пунктом 13 Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю встановлено, що інспекторам праці забороняється виступати посередниками, арбітрами чи експертами під час розгляду індивідуальних або колективних трудових спорів; розглядати та перевіряти питання, яке є предметом розгляду в суді або щодо якого набрало законної сили рішення суду, перевіряти своєчасність, правильність і повноту виконання рішень суду, Голова Держпраці запропонував Ю. Маніку і керівництву Головного управління провести переговори і досягти компромісного рішення в питаннях, порушених у зверненні.