Переваги офіційної праці : інспектор ГУ Держпраці провела семінар

25 лютого 2019

Днями головний державний інспектор ГУ Держпраці у Львівській області провела семінар у Львівському міському центрі зайнятості.

Під час семінару йшлося про переваги офіційного працевлаштування. Також вона повідомила, що відтепер мінімальна заробітна плата в місячному розмірі становить 4173 гривень. Мінімальний посадовий оклад (тарифна ставка) встановлюється у розмірі, не меншому за прожитковий мінімум, встановлений для працездатних осіб на 1 січня календарного року (1921 грн).

Окрім цього, інспектор відповіла на запитання присутніх, зокрема щодо того, чи враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час при обчисленні мінімальної заробітної плати ?

Так, при обчисленні мінімальної заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових та ювілейних дат.

У випадку, коли працівнику встановлені доплати за роботу в шкідливих умовах праці, зазначені доплати мають виплачуватися понад розмір  мінімальної заробітної плати (4173 грн).

Якщо працівник виконав місячну норму праці, а нарахована йому заробітна плата є нижчою від законодавчо встановленої мінімальної заробітної плати роботодавець зобов’язаний провести доплату до її рівня, яка виплачується щомісячно, одночасно із виплатою заробітної плати.

Якщо працівник не виконав місячну норму праці, перебував у відпустці, на лікарняному, працює неповний робочий час, тощо, то плата його праці проводиться пропорційно виконаній нормі праці.

За час простою не з вини працівника оплачується згідно з нормами статті 113 КЗпП з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу)  без проведення доплати до мінімальної заробітної плати.

Для підприємств, на яких встановлено підсумований облік робочого часу, з метою зменшення годин надурочної роботи та навантаження на фонд оплати праці рекомендується застосовувати такі облікові періоди як рік, півріччя.

Також вона наголосила, що заробітна плата повинна виплачуватись працівникам регулярно, не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.