Під час семінару у Львівській ОДА фахівці ГУ Держпраці розповіли аграріям області про вимоги охорони праці

04 липня 2019

Днями  у департаменті агропромислового розвитку Львівської ОДА відбувся семінар  з керівниками сільгосппідприємств області щодо підготовки до жнив. Захід відбувся за участю  начальника відділу нагляду у АПК та СКС Головного управління Держпраці у Львівській області Віктора Курила. Також на семінарі були присутні представники  поліції, залізниці, Укртрансбезпеки.

Віктор Курило наголосив  присутнім аграріям на дотриманні законодавства з охорони праці.

Так, він зазначив, що для безпечного проведення зернозбиральних робіт  керівникам сільгосппідприємств  необхідно організувати  навчання і перевірку знань з охорони праці трактористів-машиністів, провести інструктажі для працівників, яких передбачається залучати до збиральних робіт.

При цьому потрібно  вчасно отримати дозвільні документи на виконання робіт та експлуатацію обладнання підвищеної небезпеки.

Також необхідно  розробити маршрути безпечного руху транспортних агрегатів до місць проведення збиральних робіт.

Не слід  допускати до роботи працівників без проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці,  без засобів індивідуального захисту та без проходження медичних оглядів.

 Віктор Курило також наголосив, що не дозволяється експлуатація  несправних машин і обладнання, експлуатація сільськогосподарських  тракторів без електростартерного запуску двигуна та з відсутньою або несправною системою блокування запуску двигуна при включеній передачі.

    Під час роботи в полі та переміщення по дорогах на зернозбиральному комбайні дозволено перебувати лише комбайнеру. Запасні ножі збиральних машин необхідно зберігати у дерев’яних чохлах на польовому стані. Не дозволяється перебування працівників у кузові автомашини або тракторного причепа під час заповнення їх технологічним продуктом, а також під час транспортування продукту до місця складування.

Комбайни повинні бути забезпечені дерев’яними лопатами для проштовхування злежаного зерна у бункерах до вивантажувального шнека. Збиральні машини повинні бути забезпечені міцними дерев’яними підкладками для встановлення домкрата. Під час переміщення вивантажувальні шнеки та інші робочі органи збиральних машин повинні бути переведені в транспортне положення. Дистанція між збиральними машинами повинна бути не менше 50 м. Перед початком зернозбиральних робіт необхідно  на відведених ділянках влаштувати  обладнані польові стани й місця для відпочинку працівників, перевірити висоту провисання проводів повітряних ліній електропередач.                                                       

З метою профілактики травматизму та запобігання нещасним випадкам,  фахівці відділу нагляду в АПК та СКС підготували і розповсюдили серед працівників сільськогосподарських підприємств «Пам’ятку з охорони праці щодо дотримання вимог безпеки при безпечному веденні зернозбиральних робіт». Ця пам’ятка також скерована керівникам РДА та ОТГ області.