Під час семінару в Стрийському РЕМ ПрАТ «Львівобленерго» обговорили виробничі ризики під час виконання робіт в діючих електроустановок

23 грудня 2019

Головний державний інспектор відділу нагляду в машинобудуванні  та  енергетиці Ігор Карпин  провів семінар-нараду щодо вимог охорони праці з працівниками  Стрийського РЕМ.  Підприємство займається  експлуатацією електричних мереж напругою 110/35/10 кВ.

Фахівець Головного управління проаналізував  заходи щодо  дотримання  безпечних  умов  праці, які проводяться на підприємстві під час виконання робіт з експлуатації та обслуговування  електроустановок  та  їх  утримання  у  безпечному  технічному  стані.

Зокрема обговорено вимоги до організації безпечного виконання робіт на комутаційних апаратах в електромережах.

Інспектор зазначив, що перед  допуском  до  роботи на комутаційних апаратах з дистанційним керуванням слід вжити низку технічних заходів. Необхідно відключити силові кола приводу,  кола оперативного струму і кола підігріву. Закрити  і замкнути на замок засувки на трубопроводі подачі повітря в баки вимикачів або на пневматичні приводи і випустити  в атмосферу  повітря,  що  в  них  є. При цьому, спускні пробки (клапани) слід залишити у відкритому стані. Привести  в неробочий стан вантаж або пружини,  що вмикають комутаційні апарати. Також обов’язково слід вивісити  плакати  “Не  вмикати!  Працюють  люди” на ключах дистанційного  керування  і  “Не  відкривати!  Працюють  люди”  на закритих засувках.

Значну увагу було приділено вимогам до виконання робіт в електроустановках із застосуванням автомобілів, вантажопідіймальних машин, механізмів та драбин. Наголошено на важливості дотримання вимог безпеки під час роботи з ручним електрифікованим інструментом. Особливу увагу приділено  електрозахисним засобам захисту та порядку їх застосування.

Працівникам держінспектор роз’яснив права на охорону праці. Закликав відповідально ставитись до навчань та інструктажів  з  охорони  праці, чітко дотримуватись усіх вимог інструкцій та завжди дбати про свою безпеку.