Підготовка до роботи в осінньо-зимовий період в закладах професійно-технічної освіти: фахівці ГУ Держпраці провели семінар з охорони праці

09 жовтня 2019

Днями на базі НМЦ ПТО у Львівській області  та за участі  начальника відділу нагляду в АПК та СКС ГУ Держпраці у Львівській області  Віктора  Курила  та  начальника відділу нагляду на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки  ГУ Держпраці у Львівській області Ігоря  Проця  відбувся обласний семінар з охорони праці.  

У превентивному заході взяли участь 53 представники професійних (професійно-технічних) навчальних закладів.

 Учасники семінару розглянули питання  підготовки закладів професійно-технічної освіти  до роботи в осінньо-зимовий період.

Представники ГУ Держпраці  наголосили на дотриманні вимог Правил безпеки систем газопостачання,  законодавства з охорони праці в закладах освіти.

Водночас вони розповіли про процедуру  отримання дозволів на експлуатацію обладнання та виконання робіт підвищеної небезпеки. Йшлося також про дотримання вимог безпеки при експлуатації  електроустановок споживачів, посудин під тиском, експлуатації будівель та споруд.

Передусім наголошено, що 70-80% нещасних випадків стаються з організаційних причин.

Представник ГУ Держпраці зазначив, що задля профілактики травматизму та недопущення нещасних випадків керівникам установ необхідно: привести у відповідність обладнання котелень; допускати до роботи тільки навчений персонал; не допускати знаходження в котельнях сторонніх осіб;  якісно проводити інструктаж на робочому місці; постійно проводити оперативний контроль за дотриманням стану охорони праці, утримувати в належному стані будівлі та територію тощо.

Особлива увага акцентувалась на потенційній небезпеці при  експлуатації газових підвальних котелень та котелень на твердому паливі, експлуатації газових печей та кухонних вогнищ без автоматики безпеки.

Зазначалося, що недотримання вимог, а особливо порушення періодичності чистки вентиляційних каналів, призводить до тяжких наслідків – аварій та отруєнь чадним газом, який  невидимий і не має запаху.

  Також присутні обговорили Порядок розслідування та облік нещасних  випадків,  професійних захворювань та аварій на виробництві.