На ТзОВ “Розвадівбудматеріали” відбулися семінари щодо безпеки праці під час проведення робіт з видобування нерудних корисних копалин

10 жовтня 2019

Впродовж  8 – 10 жовтня фахівці ГУ Держпраці у Львівській області на запрошення ТзОВ “Розвадівбудматеріали” провели тематичні семінари  для інженерно-технічних працівників товариства,  які залучені до проведення робіт з видобування нерудних корисних копалин відкритим способом.                                                                                      

В межах превентивного заходу  йшлося про  дотримання вимог гірничого законодавства,  законодавства про працю,  а також нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки.                                                            

Представники ГУ Держпраці наголосили, що гірничим підприємствам необхідно застосовувати прогресивні, безпечні і нешкідливі способи підготовки та розробки родовищ корисних копалин.

Слід постійно підтримувати діючі гірничі виробки, видобуток та транспортування корисних копалин у стані, визначеному правилами технічної експлуатації та правилами безпеки.

Потрібно забезпечувати виконання заходів щодо безпечної діяльності під час проведення гірничих робіт.

 Представники ГУ Держпраці наголосили, що особливо актуальним є питання модернізації машин, механізмів, устаткування, що експлуатуються на кар’єрах  товариства, оскільки вони мають значні терміни експлуатації.                  

Також фахівці поінформували, що змінився Порядок видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 р. № 1107. 

У свою чергу, головний державний  інспектор відділу експертизи умов праці Марія Петрушко  ознайомила присутніх із законодавством щодо проведення експертизи умов праці, порядком проведення експертизи умов праці.

Вона  зосередила увагу на необхідності проведення атестації робочих місць за умовами праці, наголосила на відповідальності  керівництва товариства за несвоєчасне та неякісне проведення атестації робочих місць. Ознайомила зі змінами в законодавстві про працю. Водночас представник ГУ Держпраці  наголосила на необхідності офіційного оформлення працівників, дотриманні мінімальних гарантій в оплаті праці.