Відбулися позмінні збори з питань охорони праці у ПАТ «Шахта «Надія»

11 жовтня 2019

У четвер, 10 жовтня,  на ПАТ «Шахта «Надія» відбулися позмінні збори трудового колективу з питань охорони праці.

У заході взяли участь   працівники шахти та головний державний інспектор відділу нагляду у вугільній промисловості ГУ Держпраці у Львівській області Олександр Арямін.

 Олександр Арямін розглянув питання важливості якісного контролю рудникової атмосфери в гірничих виробках шахти та проведенння оглядів електрообладнання, яке експлуатується на підприємстві.

Він нагадав, що  електрообладнання в шахті, зокрема  кабелі  та  системи електропостачання,  в  процесі  експлуатації   мають гарантувати електробезпеку працівників шахти, а також вибухо і пожежобезпеку.  Допускається експлуатувати електрообладнання тільки у разі справних засобів вибухозахисту, блокувань, заземлень, апаратів захисту, схем управління та при непошкоджених кабелях.

При цьому фахівець зазначив, що ізолювальні саморятівники завжди мають бути поруч з усіма підземними працівниками шахти на кожному робочому місці. Підземні працівники повинні вміти користуватись саморятівником, знати правила поведінки під час аварійних ситуацій, запасні виходи, місця розташування засобів протиаварійного захисту.

Водночас він запропонував вжити  низку заходів щодо покращення стану охорони праці на шахті. Передусім, це покращення якості проведення інструктажів під час видачі нарядів, посилення відомчого контролю, заборона експлуатації несправного гірничошахтного обладнання, приведення шляхів пересування працівників в гірничих виробках у безпечний стан.

Окрім цього, представник ГУ Держпраці  розповів про попередні обставини нещасного випадку з важкими наслідками, який стався ВП„ Шахта “Червоноградська” ,  ДП “Львіввугілля ”24.09.2019 року. Під час монтажу лебідки ЛВ-25 на Східному вентиляційному штреку пл.п9,  ПК-7 був травмований гірник підземний ДПР№1  1989 р.н. з діагнозом відкритий перелом лівої гомілки, лівого стегна, ампутація лівої ноги.

Олександр Арямін звернув увагу, що виконання цієї роботи не входило в обов`язки гірника підземного.                                                                               

На завершення він розповів про результати проведеної позапланової перевірки щодо дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки у підземній та поверхневій гараж-зарядних камерах, яка відбулася  8-9 жовтня 2019р. на дільниці шахтного транспорту ПАТ «Шахта «Надія». Він відзначив незадовільний стан двох електровозів, які запропонував заборонити експлуатувати до усунення виявлених порушень.