Працівник знайшов нову роботу: його права при звільненні

03 липня 2019

Для звільнення за власним бажанням згода роботодавця не потрібна. Працівник повідомляє роботодавця про звільнення за два тижні письмово і роботодавець зобов’язаний звільнити працівника у встановлені строки.

При припиненні трудового договору за угодою сторін необхідна згода і працівника і роботодавця, також вони домовляються про дату припинення трудового договору.

Якщо роботодавець не бажає припиняти трудові відносини із працівником, він може відмовити працівнику у звільненні за угодою сторін. Але він не може примусити працівника написати заяву про звільнення за власним бажанням.

Чи може роботодавець відмовити працівнику у звільненні за власним бажанням?  Ні, не може. Роботодавець зобов’язаний звільнити працівника через два тижні після повідомлення про звільнення. А у разі, коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до навчального закладу; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною з інвалідністю; догляд за хворим членом сім’ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин), роботодавець повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

Отже, для звільнення за власним бажанням згода роботодавця не потрібна. Працівник повідомляє роботодавця про звільнення за два тижні письмово і роботодавець зобов’язаний звільнити працівника у встановлені строки.

При припиненні трудового договору за угодою сторін необхідна згода і працівника і роботодавця, також вони домовляються про дату припинення трудового договору.