Працівники, які усиновили дитину, мають право на одноразову оплачувану відпустку

29 жовтня 2019

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання відпустки усиновлювачам при усиновленні дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування» від 30.05.2019 внесено зміни до статті 182 КЗпП України. Зокрема, відповідно до зазначеної статті працівникам, які усиновили дитину з числа дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, надається одноразова оплачувана відпустка у зв’язку з усиновленням дитини тривалістю 56 календарних без урахування святкових і неробочих днів після набрання законної сили рішенням суду про усиновлення дитини. При усиновленні двох і більше дітей ця відпустка надається тривалістю 70 календарних днів.

Звертаємо увагу, що така відпустка надається за умови, що заява про надання відпустки надійшла не пізніше трьох місяців з дня набрання законної сили рішенням суду про усиновлення дитини.

У разі усиновлення дитини (дітей) подружжям зазначена відпустка надається одному з подружжя на їх розсуд.

Працівникам, які усиновили дитину (або одночасно двох і більше дітей), надається відпустка для догляду за дитиною на умовах і в порядку, встановлених статтями 179 і 181 КЗпП України.