Про що слід пам’ятати підприємствам, які ведуть вибухові та пов’язані з використанням енергії вибуху роботи

29 жовтня 2019

Головне управління Держпраці у Львівській області нагадує суб’єктам господарювання, які ведуть вибухові  роботи та роботи, пов’язані з використанням енергії вибуху основні вимоги до безпечного ведення таких робіт.

  • Підривні роботи здійснюються у відповідності до вимог Правил безпеки під час поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, затверджених наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 12.06.2013 № 355.
  • Підривні роботи здійснюються суб’єктами господарювання відповідно до вимог проектно-технічної документації, затвердженої відповідно до вимогПорядку затвердження проектно-технічної документації на ведення підривних робіт .
  • Вибухові роботи та роботи, пов’язані з використанням енергії вибуху, проводяться на підставі Дозволу, виданого територіальними органами Держпраці. З метою його отримання підприємству слід скерувати заяву згідно додатку 4 Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.10.2011 № 1107. Також підприємству слід надати висновок експертизи стану охорони праці та безпеки промислового виробництва суб’єкта господарювання під час виконання  робіт підвищеної небезпеки.
  • Розпочинати ведення підривних робіт на об’єкті дозволяється за умови реєстрації письмового повідомлення про намір розпочати виконання підривних робіт у територіальному органі Держпраці не пізніше ніж за десять робочих днів за формою згідно додатку 4 Правил безпеки під час поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення.
  • З метою придбання вибухових матеріалів для проведення підривних робіт суб’єкту господарювання необхідно отримати у територіальному органі Держпраці «Свідоцтво на придбання вибухових матеріалів», наведеного в додатку 5 до Правил безпеки під час поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення.
  • З метою зберігання вибухових матеріалів суб’єкту господарювання слід отримати у територіальному органі Держпраці «Свідоцтво на зберігання вибухових матеріалів», форма якого наведена в додатку 6 до Правил безпеки під час поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення.

Інформація щодо отриманих дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на  експлуатацію машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки міститься в «Інформаційній системі «Реєстр дозволів» на веб-сайті Державної служби з питань праці за адресою: http://dozvil.ndiop.kiev.ua.