ПРОЄКТ ЄС-МОП «НА ШЛЯХУ ДО БЕЗПЕЧНОЇ, ЗДОРОВОЇ ТА ЗАДЕКЛАРОВАНОЇ ПРАЦІ В УКРАЇНІ» ПРЕЗЕНТУВАВ ПІДСУМКИ РОБОТИ ЗА ПЕРШЕ ПІВРІЧЧЯ

13 липня 2021

Сфера трудових відносин, безпека та гігієна праці, зайнятість населення є дуже чутливою. Саме тому до підготовки рішень щодо її реформування Уряд залучає соціальних партнерів та приділяє значну увагу співпраці з Міжнародною організацією праці у рамках її проєктів, які здійснюються за сприяння представництва ЄС в Україні. Про це заявила заступниця Міністра економіки України, голова Наглядової ради проєкту ЄС-МОП «На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці в Україні» Світлана Глущенко під час засідання ради, яке відбулось 9 липня.

У заході також взяли участь представник ЄС в Україні Мирослава Дідух, менеджер проєкту Антоніу Сантуш, Національний координатор МОП в Україні Сергій Савчук, представники інших центральних органів виконавчої влади, комітетів Верховної Ради України, Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини, Держпраці, суб’єктів соціального діалогу.

Під час засідання було обговорено результати реалізації Проєкту ЄС-МОП впродовж січня-червня 2021 року по функціональним блокам та затверджено план його реалізації у другому півріччі поточного року. На сьогодні проєкт опікується такими питаннями як безпека і здоров’я на роботі; трудові відносини; інспекція праці (правові рамки та покращення спроможності) та незадекларована праця.

У сфері боротьби із тіньовою зайнятістю, заступниця Міністра нагадала, що з 1 липня цього року стартувала активна кампанія Держпраці у взаємодії з Державною податковою службою з виявлення порушень в оформленні трудових відносин.

«Станом на вчорашній вечір, тобто за тиждень інспекційної кампанії, в ході 455 відвідувань було виявлено 932 неоформлені працівника. Водночас майже з кожним дев’ятим з них (111 осіб) було укладено трудові договори вже в ході відвідування», – повідомила Світлана Глущенко.

Вона наголосила: державна політика в галузі праці базується на принципах пріоритету життя і здоров’я працівників та відповідальності роботодавця за створення належних і безпечних умов праці. І на сьогодні одним з основних завдань для влади є запровадження нової національної системи запобігання виробничим ризикам, заснованої на принципах усунення небезпек, оцінюванні, контролі ризиків та управлінні ними.

За її словами, ця система застосовується багатьма країнами світу для ефективного і дієвого заохочення до створення безпечних і здорових умов праці як на державному, регіональному, галузевому і місцевому рівні, так і на рівні окремого підприємства і робочого місця.

«Мінекономіки у тісній взаємодії з експертами Проєкту напрацьовано складний, але важливий проєкт закону «Про безпеку та здоров’я працівників на роботі». Доопрацьований за результатами співпраці із соціальними партнерами проєкт найближчим часом буде направлено на погодження згідно процедур соціального діалогу і регламентних норм Уряду», – повідомила Світлана Глущенко.

Вона зазначила, що виклики, які стоять перед Україною в сфері трудових відносин та гідних умов праці, потребують наполегливої роботи. Тому Мінекономіки вітає діяльність Міжнародної організації праці, спрямовану на допомогу Україні у подоланні негативних явищ у цих сферах.

Довідково: Проєкт ЄС-МОП «На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці в Україні» фінансується Європейським Союзом (ЄС) і виконується Міжнародною організацією праці (МОП). Тривалість Проєкту – 3 роки (січень 2020 року – грудень 2022 року). Його довготривала мета – сприяти безпечній, здоровій та задекларованій праці в Україні.