Реальні історії Інформаційне відвідування інспектора дало можливість одному працівнику, без належного оформлення трудових відносин, отримати трудові гарантії, а іншому – отримати оплату за фактично відпрацьований час

08 вересня 2022
? Реальні історії
Інформаційне відвідування інспектора дало можливість одному працівнику, без належного оформлення трудових відносин, отримати трудові гарантії, а іншому – отримати оплату за фактично відпрацьований час.
? До Головного управління Держпраці у Львівській області надійшло звернення ВПО, яка працювала в одній із кав’ярень м.Львова щодо відмови їй у виплаті заробітної плати роботодавцем за фактично відпрацьований час та відмови роботодавця офіційно працевлаштовувати її.
➡️ Інспектором ГУ Держпраці у Львівській області проведено інформаційне відвідування за фактичним місцем знаходження суб’єкта господарювання з метою роз’яснення роботодавцю про відповідальність за порушення чинного законодавства та акцентовано увагу на ризиках, наслідках незадекларованої праці.
? У ході інформаційно-роз’яснювальної роботи було виявлено ще одного працівника без належного оформлення трудових відносин. Враховуючи порушення роботодавцем трудового законодавства, інспектором праці роз’яснено роботодавцю наступне:
– стажування працівників на робочому місці без оформлення трудових відносин не передбачене чинним законодавством;
– роботодавцям забороняється застосовувати працю громадян без належного оформлення трудових відносин та вчиняти дії, спрямовані на приховування трудових відносин;
– обов’язком роботодавця є нараховування і виплачування працівникам заробітної плати;
– фінансові ризики і наслідки використання незадекларованої праці значно перевищують витрати, які виникають у разі оформлення трудових відносин із працівниками відповідно до законодавства.
✅ Після спілкування з інспектором, підприємцем сплачено страхові внески та виплачено заявниці (ВПО) заробітну плату за фактично відпрацьований час. Також, роботодавцем запропоновано невідкладне офіційне працевлаштування з усуненням при цьому порушення вимог. Від подальшого продовження трудових відносин з недобросовісним роботодавцем заявниця відмовилася, а от з іншим «стажером», якого виявили в ході ІРР, оформили трудові відносини під час заходу.
❗️ Незадекларована праця наносить шкоду суспільству, державі та працівнику. Більше інформації з питань охорони праці, у тому числі, задекларованої, інспектор Держпраці рекомендував шукати на порталі www.pratsia.in.ua, сайті Держпраці та нашій сторінці у  Facebook