Робоча група з виявлення тіньової зайнятості відвідала у Славську приватні садиби, що здійснюють діяльність без державної реєстрації

16 березня 2021

У п’ятницю, 12 березня, мобільна робоча група у складі інспекторів праці ГУ Держпраці у Львівській області, представників ГУ ПФУ у Львівській області, ГУ ДПС у Львівській області та поліцейських офіцерів територіальної громади здійснили відвідали роботодавців у селищі Славське. Навідались з метою інформування про найбільш ефективні способи додержання законодавства з питань оформлення трудових відносин та моніторингу стану його додержання.

Загалом навістили 18 приватних садиб, що надають послуги по тимчасовому розміщенню та здійснюють діяльність без державної реєстрації.

Роботодавців закликали легалізувати бізнес та задекларувати усіх працівників. Фахівці пояснювали, що робота «в тіні» має негативні наслідки як для працівника та роботодавця, так і для громади та держави загалом. Неофіційне працевлаштування фактично позбавляє працівника страхового стажу і можливості отримання заробленої пенсії та інших соціальних виплат. Разом з тим, через несплату податків й єдиного соціального внеску держава змушена підвищувати податки для бізнесу, щоб виплачувати пенсії, лікарняні, утримувати школи, лікарні, ремонтувати дороги тощо.

У випадку не усунення порушень до власників садиб вживатимуться передбачені чинним законодавством заходи реагування.