Роботодавцям Городоччини повідомили про ризики неофіційної праці та наголосили на необхідності дотримання законодавства

26 лютого 2019

Днями  у  приміщенні Городоцької РДА за участі головного державного інспектора ГУ Держпраці у Львівській області Оксани Кокотко відбулося засідання районної робочої групи з питань легалізації зайнятості населення.

 «Значна частина роботодавців усвідомлює важливість легальної виплати заробітної плати і працює в законодавчому полі. Проте є випадки, коли підприємці  навмисно чи несвідомо допускають порушення чинного законодавства. Часто працівники отримують офіційну зарплату меншу за мінімальну (або на рівні мінімальної), а решту зарплати – у «конверті». Таким чином роботодавці ухиляються від сплати податку»,- зазначила Оксана Кокотко.

 За її словами, непоодинокими є випадки, коли працівники взагалі офіційно не оформлені на роботу. Це робиться роботодавцями для того, щоб мінімізувати витрати та отримати максимальний прибуток. Усна домовленість жодним чином не фіксується юридично. Працівник не має жодних доказів  для підтвердження  розміру своєї зарплати і трудового стажу. Виплачуючи заробітну плату неофіційно в «конвертах», роботодавець позбавляє свого працівника права на основну та додаткову відпустки, оплату лікарняного,  дотримання встановленої законодавством норми тривалості робочого часу,  допомогу по безробіттю, на гарантії за колективним договором, на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та на пенсійне забезпечення.

 Таким чином нелегальна зарплата не лише зменшує надходження до міського бюджету та державних соцфондів, а й тягне за собою багато неприємностей і для самих працівників. 

Тому, легалізація трудових відносин і заробітної плати, ліквідація прихованої зайнятості – є одним з ключових напрямків роботи районної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення. 
При цьому інспектор наголосила, що роботодавцям варто пам’ятати, що  рівень соціального захисту найманих працівників значною мірою залежить від офіційного розміру їхньої заробітної плати.

«Йдеться не лише про майбутнє пенсійне забезпечення, а й про всі соціальні гарантії та виплати, які існують у державі. Тому ті, хто намагається мінімізувати витрати, використовуючи працю громадян без оформлення трудових відносин, мають негайно вжити всіх необхідних заходів і усунути порушення в найкоротший термін. Інакше доведеться витрачати набагато більше, ніж сплачувати податки за легально працевлаштованого працівника, нести суттєві збитки через сплату колосальних штрафів»,- резюмувала інспектор.
До слова, роботодавці, які були запрошені на захід одержали інформаційні матеріали щодо відповідної тематики.