Розглянуто Плани розвитку гірничих робіт шахт ДП “Львіввугілля”на 2021 рік та стан виконання умов погодження програм розвитку гірничих робіт у 2020 році

01 грудня 2020

Фахівці Управління Держпраці разом з керівниками ДП «Львіввугілля», директорами, головними інженерами, головними маркшейдерами та заступниками директорів з охорони праці шахт за участі фахівців Львівсько-Волинського воєнізованого гірничорятувального загону провели робочу нараду, під час якої розглянули плани розвитку гірничих робіт на 2021 рік, стан виконання умов погодження Головним управлінням програм розвитку гірничих робіт шахт ДП «Львіввугілля» протягом 2020 року, та обговорили стан охорони праці і промислової безпеки.

Представники ДП «Львіввугілля» прозвітували щодо виконання умов погодження програм розвитку гірничих робіт на 2020 рік. Також поінформували про виконання графіку капітальних ремонтів стаціонарного обладнання шахт підприємства.

Зокрема, було відзначено, що проведено експертні обстеження стаціонарного обладнання, яке використовується з вичерпним строком експлуатації. Частково проведено періодичні тренування підземних працівників в «димних камерах». Працівники вугільних підприємств забезпечувалися необхідними засобами індивідуального та колективного захисту по мірі поступлення коштів від реалізації вугілля. Також гірничі виробки, де ведуться роботи, в повному об’ємі забезпечені пожежно-зрошувальним трубопроводом та первинними засобами пожежогасіння.

У свою чергу представники Управління Держпраці відзначили як позитивні результати роботи підприємства, так і виокремили низку вагомих недоліків.

Фахівці відзначили, що частини умов погодження Управлінням програм розвитку гірничих робіт на 2020 рік й справді виконана своєчасно. Отримано більшість експертних висновків щодо продовження терміну експлуатації стаціонарного обладнання, граничний термін використання якого закінчився. Проведено експертні обстеження вантажно-підіймальних механізмів. Метанометрична техніка пройшла відповідне налагодження, держповірки та отримала експертні висновки на подальшу безпечну експлуатацію.

Разом з тим, начальник Управління гірничого нагляду Володимир Осадця зауважив, що станом на 26 листопада 2020 року 1 942 підземних працівники не пройшли періодичне тренування в саморятівниках у спеціальних «димових камерах». А це складає 45 % від загальної кількості підземних працівників ДП «Львіввугілля». Відтак, фахівець наголосив на необхідності проведення у встановлені затвердженим графіком терміни періодичного практичного тренування в саморятівниках у спеціальних «димових камерах».

Окрім цього, представник Управління Держпраці відзначив, що гірничі виробки шахт підприємства забезпечені лише на 88% пожежно-зрошувальними трубопроводами. Для їх повного забезпечення бракує 14 216 погонних метрів таких трубопроводів. Також керівникам шахт нагадали, що Львівським окружним адміністративним судом за позовом Управління заборонено ведення гірничих робіт в гірничих виробках шахт підприємства, які не забезпечені пожежно-зрошувальним трубопроводом.

З-поміж іншого, у ВП «Шахта «Степова» 9 грудня 2020 року закінчується термін дії спеціального дозволу на користування надрами та акту про надання гірничого відводу. У разі не продовження їх дії, шахта не має права вести гірничі роботи, а Управління Держпраці не погоджуватиме Програму розвитку гірничих робіт на 2021 рік по цій шахті.

У підсумку, фахівці Управління Держпраці наголосили, що погодження Програм розвитку гірничих робіт на шахтах ДП «Львіввугілля» на 2021 рік можливе тільки за умови повного вирішення у встановленому порядку всіх умов погодження Програм розвитку гірничих робіт на 2020 рік. Найперше це проведення з усіма підземними працівниками до 1 січня 2021 року, згідно із затвердженим графіком, періодичного тренування в саморятівниках у спеціальних «димових камерах».

За результатами наради складено протокол, який скеровано керівництву ДП «Львіввугілля» для виконання.