Штрафи за незадекларовану працю: скільки та за які порушення платитиме роботодавець

02 грудня 2020

Якщо роботодавець не уклав тудовий договір з працівником, його чекає сплата штрафу. Відтак, за які саме порушення та скільки доведеться заплатити.

Відповідно до ст.265 Кодексу законів про працю України

 Якщо роботодавець допустив працівника до роботи без оформлення трудового договору, він отримує попередження (діє для платників єдиного податку 1-3 груп). У разі виплати заробітної плати без нарахування та сплати ЄСВ і податків йому доведеться сплатити штраф у розмірі 10 мінімальних зарплат (станом на 1 вересня 2020 року мінімальна зарплата становить 5000 грн на місяць) за кожного працівника (діє для всіх інших). Якщо ж працівник був оформлений на неповний робочий час при повній зайнятості, розмір штрафу становитиме 30 мінімальних зарплат за кожного працівника – при повторному порушенні протягом двох років. У разі недопущення роботодавцем інспектора праці до перевірки штраф складе 16 мінімальних зарплат.

 

Відповідно до ст.41 Кодексу України про адміністративні правопорушення

Якщо роботодавець допустив працівника до роботи без оформлення трудового договору, за правопорушення він заплатить від 8 500 до 17 000 грн. У разі допущення до роботи іноземця або особи без громадянства на умовах трудового договору без дозволу на застосування їхньої праці, штраф складевід 17 000 до 34 000 грн – при повторному порушенні протягом року.

 

Відповідно до ст.188-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення

Якщо роботодавець не допустив інспектора праці до перевірки або перешкоджав його діяльності, йому доведеться сплатити від 850 до 1 700 грн штрафу.

 

Тому Держпраці рекомендує роботодавцям дотримуватися норм трудового законодавства та належним чином оформляти трудові відносини з працівниками. Укладений трудовий договір гарантує вигоди та безпечну діяльність для обох сторін.