Семінар-нарада для представників територіальних громад Львівщини щодо дотримання вимог законодавства України з питань безпеки праці.

15 травня 2023
✅Семінар-нарада для представників територіальних громад Львівщини щодо дотримання вимог законодавства України з питань безпеки праці.
👉 Відповідно до ст. 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до власних (самоврядних) повноважень органів місцевого самоврядування належить управління об’єктами житлово-комунального господарства, побутового, торговельного обслуговування, транспорту і зв’язку, що перебувають у комунальній власності відповідних територіальних громад, забезпечення їх належного утримання та ефективної експлуатації.
➡️Необхідною умовою здорових і безпечних умов праці, запобіганню виробничого травматизму є створення керівниками громад безпечних умов праці для найманих працівників, здійснення належного контролю за підлеглими працівниками та суворе дотримання працівниками правил охорони праці, трудової та виробничої дисципліни.
❕З метою уникнення чи мінімізації наслідків від нових небезпек, Держпраці пропонує врахувати рекомендації для роботодавців щодо забезпечення належних та безпечних умов праці на робочих місцях суб’єктів господарювання, органів державної влади та органів місцевого самоврядування, які функціонують та надають соціальні послуги в умовах воєнних (бойових) дій.
📌Принагідно наголошено на дотриманні трудового законодавства та низки інших нормативно-правових актів, зокрема щодо:
✔️легалізації виплати заробітної плати;
✔️належного оформлення трудових відносин;
✔️реалізації Стратегії про права осіб з інвалідністю на період 2017-2023 років «Права людини: реальність для всіх» та Національного плану дій з реалізації Конвенції про права осіб з інвалідністю на період до 2025 року;
✔️дотримання вимог законодавства про недопущення дискримінації та мобінгу, зокрема, осіб із ВІЛ/СНІД;
✔️психосоціальній підтримці на робочому місці;
✔️забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків у трудових відносинах.
👉 Більше інформації з питань охорони праці, у тому числі, задекларованої, інспектори Держпраці рекомендували шукати на порталі https://pratsia.in.ua та сайтах https://lviv.dsp.gov.ua і https://dsp.gov.ua