Щодо АТ «Оператор газорозподільної системи «Львівгаз» скеровано позов до суду про застосування заходів реагування

15 вересня 2021

Під час проведення планової перевірки у АТ «Оператор газорозподільної системи «Львівгаз» державні інспектори виявили факти порушень вимог нормативно – правових актів з охорони праці, які можуть створити загрозу життю та здоров’ю працівників підприємства.

  • Не подано декларацію відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки для виконання робіт підвищеної небезпеки:
    – нанесення лакофарбових покрить, ґрунтовок та шпакльовок на основі нітрофарб, полімерних композицій (поліхлорвінілових, епоксидних тощо);
    – виготовлення та застосування скловати, шлаковати, азбесту, мастик на бітумній основі, перхлорвінілових і бакелітових матеріалів.
  • Не отримано дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки, а саме роботи в охоронних зонах діючих магістральних трубопроводів, ліній електропередачі та вантажно-розвантажувальні роботи за допомогою машин і механізмів.
  • Не отримано дозвіл на експлуатацію машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, а саме 4 повітрозбірників; автомобільного крана (КС-3575 А реєстр. № Л-6000); вантажного ліфта (реєстр. № Л-3787).
  • Не проведено внутрішній, зовнішній огляд та гідравлічне випробовування повітрозбірників.
  • Не проведено технічний огляд електронавантажувача вилкового CPD15-A та автонавантажувача CATERPILLAR DP30NT зав. №OT14E-20578.
  • Не проведено реєстрацію електронавантажувача вилкового CPD15-A та автонавантажувача CATERPILLAR DP30NT зав.№OT14E-20578 в територіальному органі центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони праці.
  • Не проведено у встановлений термін частковий технічний огляд крана консольного поворотного ручного зав.№ 327.
  • Не проведено періодичний технічний огляд водогрійних котлів КОЛВІ 550 (завод. №2169-1600, №2233-1670), які проводиться у строки, визначені експлуатаційними документами виробника.
  • Не призначено в необхідній кількості навчений обслуговуючий персонал для обслуговування водогрійних котлів КОЛВІ 550 (завод. №2169-1600, №2233-1670).

З метою захисту життя та здоров’я працівників підприємства, керуючись статтею 27 Конституції України, Головне управління Держпраці у Львівській області звернулось до суду щодо застосування заходів реагування у сфері державного нагляду до АТ «Оператор газорозподільної системи «Львівгаз», а саме заборонити підприємству виконання небезпечних робіт підвищеної небезпеки та експлуатацію потенційно небезпечного обладнання підвищеної небезпеки до усунення наявних порушень.