Спеціальна комісія ГУ Держпраці у Львівській області завершила розслідування нещасного випадку з муляром ПП «КФ ГРУП»

10 жовтня 2019

Комісія, утворена наказом Головного управління Держпраці у Львівській області, завершила спеціальне розслідування нещасного випадку, що стався 5 червня 2019 р. з муляром ПП «КФ ГРУП».

Випадок трапився на території будівельного майданчика у
с. Пасіки Зубрицькі Львівської області.

Встановлено, що 5 червня 2019 р. після закінчення робочого дня на будівельний майданчик привезли плити (панелі) перекриття, які необхідно було розвантажити. Головний інженер підприємства – керівник робіт,  залучив  3-х працівників (муляра, бруківника та машиніста крана), які повинні були розвантажити плити. Розвантаження плит проводилось за допомогою крана стрілового самохідного гусеничного дизель-електричного ДЭК-251, який належить ПП «КФ ГРУП».  Двоє працівників  і головний інженер стропили панелі на машині і складали їх на визначене місце.

Чотири панелі розвантажили і склали в  стопку. Під час розвантаження  п’ятої панелі та її розвертання і  вирівнювання, керівник робіт побачив муляра, який лежав на землі і на голові  якого була кров. Керівник робіт негайно припинив роботу крана. На місце нещасного випадку було викликано швидку медичну допомогу. Лікарі  госпіталізували потерпілого муляра у лікарню з діагнозом  важка поєднана відкрита черепно-мозкова травма. На сьогодні працівник проходить реабілітацію після нещасного випадку.

Комісія дійшла висновку, що система управління охороною праці  на підприємстві діє не ефективно. На підприємстві відсутні затверджені плани роботи з охорони праці. Приписи, особою, яка виконує функції служби охорони праці на підприємстві не видавались. Потерпілий муляр допущений  до виконання робіт з підвищеною небезпекою без медичного огляду, професійного добору, без спецодягу, спецвзуття та засобів індивідуального захисту. Не проводяться цільові інструктажі при залученні працівників до виконання  робіт, не передбачених безпосередніми обов’язками працівників, так, з потерпілим не проведено цільовий інструктаж перед залученням його до вантажно-розвантажувальних робіт з допомогою крана. Атестація робочих місць у ПП  «КФ Груп» не проводилась.

Комісія зі спеціального розслідування нещасного випадку дійшла висновку, що  цей нещасний випадок  пов’язаний з виробництвом.

 Під час розслідування встановлено, що до нещасного випадку призвели дії або бездіяльність трьох осіб.

Так,  головний інженер – як особа відповідальна за проведення робіт щодо безпечного переміщення вантажів вантажопідіймальними кранами і машинами та забезпечення безпеки праці при виконанні вантажно-розвантажувальних та стропальних робіт  не забезпечив належну організацію вантажно-розвантажувальних робіт з використанням підіймально-транспортних машин – крана стрілового самохідного гусеничного дизель-електричного ДЭК-251;

Машиніст гусеничного крану – під час виконання вантажно-розвантажувальних робіт  не виконав вимоги Інструкції з охорони праці, де зазначається, що,  якщо для стропування вантажів призначені робітники, які не мають посвідчення стропальника, то машиніст не повинен ставати до роботи.

Потерпілий муляр – не подбав про особисту безпеку і здоров’я, виконуючи вантажно-розвантажувальні роботи.

Відтак  члени комісії зі спеціального розслідування нещасного випадку запропонували  ПП «КФ ГРУП» низку заходів, які  допоможуть запобігти  аналогічним нещасним випадкам у майбутньому.

 До слова,  на сьогодні  щодо цього випадку проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні.

За порушення встановленого терміну повідомлення Головному управлінню Держпраці у Львівській області про нещасний випадок на виробництві, директора притягнуто до адміністративної відповідальності.