Студентам Самбірського коледжу культури і мистецтв розповіли про трудові права молоді

03 грудня 2018

Днями у Самбірському коледжі культури і мистецтв фахівець ГУ Держпраці у Львівській області провів семінар щодо трудових прав молоді.

Він повідомив, що при прийнятті на роботу осіб, які не досягли 18 років, випробувальний термін не встановлюється.

При цьому особам віком від 14 до 18 років встановлюється скорочена тривалість робочого часу (для працівників віком від 16 до 18 років – 36 годин на тиждень, для осіб віком від 15 до 16 років, в т.ч. учнів віком від 14 до 15 років, які працюють в період канікул, – 24 години на тиждень).

Не допускається прийняття на роботу осіб молодше 16 років; за згодою одного з батьків або особи, що його замінює, можуть, як виняток, прийматись на роботу особи, які досягли 15 років, допускається також прийняття на роботу  учнів по досягненні ними чотирнадцятирічного віку для виконання легкої роботи у вільний від навчання час за згодою одного з батьків або особи, що його замінює.

Заробітна плата працівникам молодше 18 років при скороченій тривалості щоденної роботи виплачується в такому ж розмірі, як працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи.

Щорічні відпустки працівникам віком до 18 років повної тривалості у перший рік роботи надаються за їх заявою до настання шестимісячного терміну безперервної роботи на даному підприємстві (установі, організації);

Звільнення працівників молодше 18 років допускається, крім додержання загального порядку звільнення, лише за згодою районної (міської) служби у справах дітей.