Торік на Львівщині легалізовано зайнятість понад 36 тис. працівників. Також зафіксовано зниження виробничого травматизму

28 січня 2022

Торік у Львівській області було легалізовано зайнятість понад 36 тис. працівників. Також зафіксовано зниження виробничого травматизму та кількості нещасних смертельних випадків. Такі головні результати роботи ГУ Держпраці у Львівській області за 2021 рік.

• Робота щодо легалізації трудових відносин
За результатами проведеної інспекторами праці інформаційно-роз’яснювальної та контрольно-наглядової роботи за рік в області легалізували 36 312 працівників. Слід відзначити, такого результату вдалось досягти у тому числі завдяки налагодженій співпраці із соціальними партнерами.

У лютому 2021 року за ініціативи Головного управління Держпраці створено постійно діючу робочу групу з питань зниження рівня незадекларованої праці, до складу якої ввійшли представники Департаменту економічної політики Львівської ОДА, ГУ Державної податкової служби у Львівській області, ГУ Пенсійного фонду у Львівській області, Львівського обласного центру зайнятості, ГУ Нацполіції у Львівській області, ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області, Департаменту економіки Львівської міської ради, Західного міжрегіонального управління Укртрансбезпеки, Об’єднання профспілок Львівщини. Таким чином за участю соціальних партнерів в області розроблено План спільних заходів щодо подолання незадекларованої праці на 2021 рік.

В рамках реалізації Плану спільних заходів впродовж року тривала широка інформаційно- роз’яснювальна кампанія щодо переваг офіційного працевлаштування, якою охоплено понад 11 тис. роботодавців області.
Окрім цього з липня по жовтень 2021 року на Львівщині проходила масштабна інспекційна кампанія з легалізації праці. За результатами проведеної роботи Львівщина опинилася серед лідерів: за три місяці цієї кампанії інспекторами праці виявлено 868 працівників, допущених до роботи без оформлення трудових відносин. Контрольні заходи проводились на підприємствах з високим ступенем ризику використання незадекларованої праці, відтак порушення виявлено у 88% проведених інспекцій. За результатами проведених інформаційних та інспекційних заходів у цей період легалізовано працю 10,6 тис. осіб.

Загалом впродовж року Головним управлінням Держпраці у Львівській області виявлено 1299 працівників, залучених до роботи без укладення трудового договору у 242 роботодавців. 

• На Львівщині минулого року зросла кількість застрахованих осіб
Ефективність проведення спільних заходів відзначають соціальні партнери ГУ Держпраці у Львівській області.

Андрій Годик, перший заступник голови Львівської ОДА: «Слід відмітити ефективну роботу Головного управління в частині легалізації зайнятості та заробітної плати. Загалом, упродовж 2021 року в області проведено 96 засідань робочих груп з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, на яких заслухано 553 суб’єкти господарювання, які виплачують заробітну плату на рівні або нижче законодавчо встановленого розміру.
За даними ГУ Пенсійного фонду України у Львівській області легалізовано упродовж 2021 року легалізовано 15,1 тис. осіб.
Згідно з поданою звітністю з єдиного внеску за ІІІ квартал 2021 року у Львівській області встановлено 1538 суб’єктів господарювання, які виплачують заробітну плату менше встановленого законодавством розміру, у трудових відносинах перебуває 9437 найманих працівників».

Як зазначила начальниця ГУ ПФУ у Львівській області Галина Недзельська, в результаті проведених спільних заходів кількість застрахованих осіб протягом 2021 року у порівнянні з відповідним періодом 2020 року збільшилась на 9%.

За даними ГУ ДПС у Львівській області, впродовж 2021 року надійшло 207,8 тис. повідомлень про прийом працівників на роботу, що на 10,4% більше ніж у попередньому році. Єдиного внеску на Львівщині цього року надійшло на 6402 млн.грн. більше ніж у попередньому році.

Василь Барилюк, директор Львівського обласного центру зайнятості, зазначив, що в області більш як в два рази зменшилася кількість безробітних, втричі – навантаження на одне вільне місце праці. Станом на 01.01.2021 року за сприяння служби зайнятості шукали роботу 12,8 тис. безробітних, що на 15,5 тис. менше, аніж торік 28,2 тис. осіб. У службі також відзначають ефективність спільних роз’яснювальних заходів, під час яких як роботодавці, так і тимчасово безробітні мають можливість отримати корисну інформацію щодо легалізації праці та її переваг.

• Зниження виробничого травматизму та кількості випадків із смертельними наслідками
Із метою запобігання виробничого травматизму та зниження його рівня ГУ Держпраці у Львівській області впродовж року проведено 1849 інформаційних заходів. Роз’яснювальну роботу проведено на підприємствах тих галузей, які за результатами здійсненого аналізу стану організації безпеки праці були визнані в області найбільш ризиконебезпечними. Слід відмітити, що на початку року Головним управлінням розроблено Профіль безпеки та План превентивної роботи, який погоджений із соціальними партнерами та іншими зацікавленими органами, що увійшли до складу спеціально створеної Головним управлінням постійно діючої робочої групи. А саме, представники профільних структурних підрозділів Львівської ОДА та міської ради, Об’єднання профспілок Львівщини, УВД ФСС у Львівській області, ГУ Нацполіції у Львівській області, Департаменту державного контролю на транспорті, Асоціації роботодавців Львівської області.

Окрім цього, Головним управлінням Держпраці у Львівській області проведено 686 перевірок у сфері охорони праці суб’єктів господарювання та перевірено 1754 об’єктів. Виявлено 12186 порушень вимог законодавства про охорону праці та промислову безпеку, з них 95 % за результатами вжитих Головним управлінням заходів підприємствами усунено.

Направлено до адміністративного суду 39 позовних заяв щодо призупинення (зупинення, обмеження) виробництва, виконання робіт, у зв’язку з виявленням порушень, що могли несли загрозу життю та здоров’ю працівників.

За результатами проведеної роботи в області у 2021 році відбулося зниження загального травматизму на 3% та на 5% зменшення кількості нещасних випадків із смертельними наслідками.

«Головне управління Держпраці та Об’єднання профспілок Львівщини є надійними партнерами в частині захисту конституційних прав громадян на належні, безпечні та здорові умови праці. Щороку ми посилюємо нашу співпрацю, що позитивно впливає на загальний результат – зменшення кількості нещасних випадків на підприємствах регіону, зниження рівня травмування працівників тощо», – відзначив голова Об’єднання Роман Дацько.

На виконання приписів роботодавцями, які здійснюють реалізацію паливно-мастильних матеріалів, усунено 96% порушень вимог законодавства з охорони праці та промислової безпеки на об’єктах підвищеної небезпеки

На виконання доручення Прем’єр-міністра України на Львівщині протягом 2021 року перевірили усі суб’єкти господарювання, які фактично здійснюють реалізацію паливно-мастильних матеріалів на теренах області. Перевірки з питань дотримання вимог охорони праці, промислової безпеки та гігієни праці було проведено у 121 суб’єкта господарювання, що здійснюють діяльність на 541 об’єктах підвищеної небезпеки (АЗС, АГЗП, АЗК).

За результатами вжитих впродовж 2021 року Головним управлінням заходів на перевірених підприємствах усунено 96% з 1215 виявлених порушень вимог нормативно-правових актів з питань охорони праці, промислової безпеки та гігієни праці. За результатами перевірок підприємствами ідентифіковано та зареєстровано 169 об’єктів підвищеної небезпеки, на 50 % зросла кількість поданих декларації безпеки об’єктів підвищеної небезпеки.

Разом з тим 9 суб’єктам господарювання за позовами ГУ Держпраці судом заборонено експлуатувати устаткування та виконання робіт підвищеної небезпеки на 46 об’єктах.

«Упродовж 2021 року працівники ГУ Держпраці у Львівській області брали участь в роботі міжвідомчої робочої групи щодо перевірки дотримання вимог законодавства суб’єктами господарювання що здійснюють діяльність пов’язану із зберіганням та/або реалізацією нафтопродуктів. За результатами вказаної роботи перевірено понад 500 об’єктів, за результатами чого виявлено ряд порушень законодавства та вилучено 268 тонн пального та обладнання на суму 1,350 млн грн, а також нараховано штрафних санкцій на суму понад 11 млн грн.», – відзначив перший заступник голови Львівської ОДА Андрій Годик.