Триває інформаційна кампанія щодо безпечного газокористування: слухачам Жидачівського радіо розповіли про причини смертельних отруєнь

15 січня 2019

Днями начальник відділу нагляду на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки ГУ Держпраці у Львівській області Ігор Проць завітав до студії Жидачівського радіо.

Фахівець взяв участь у радіопрограмі «Запитай у фахівця» та ознайомив мешканців Жидачівщини з  основними причинами нещасних випадків, які пов’язані  з використанням газу у побуті, що сталися на Львівщині за останні 2 роки.  Водночас він розповів радіослухачам про  основні вимоги щодо безпечного користування побутовими газовим приладами, попередньо нагадавши основні фізико-хімічні властивості природного газу.

  Ігор Проць  детально зосередив увагу  радіослухачів на  властивостях та небезпеці продукту неповного згоряння природного газу – чадного газу. Саме цей так званий «тихий убивця» і надалі продовжує вбивати мешканців  газифікованих помешкань і залишається лідером у причинах аварій, які пов’язані з використанням газу у побуті.

 Саме брак повітря, яке повинно у нормованій кількості поступати до газових приладів для повного згоряння газу і є причиною утворення чадного газу у газифікованих помешканнях.

 «Ми і надалі продовжуємо роботи  з  енергозбереження – проводимо теплоізоляцію зовнішніх стін будинків, замінюємо дерев’яні вікна на пластикові без вмонтовування у них провітрювачів, встановлюємо герметичні вхідні двері та замінюємо двері у газифіковані приміщення на герметичні без нормованого підрізу у нижній частині. Втім абсолютно не задумуємося над тим, що тим самим   порушуємо нормовану кратність повітрообміну у газифікованих приміщеннях»,- сказав Ігор Проць.

    Окрім того, причинами смертельних отруєнь чадним газом і надалі залишаються: самовільне перепланування газифікованих приміщень, втручання у будову і самовільне під’єднання газових приладів до димових та вентиляційних каналів,  самовільна реконструкція систем газопостачання шляхом переміщень і встановлення додаткових газових приладів, встановлення механічних витяжок  у приміщеннях кухонь та санвузлів де встановлені газові прилади з відводом димових газів у димохід  та експлуатація газових приладів у приміщення санвузлів.

 З метою забезпечення безпечного газокористування Ігор Проць  закликав власників газифікованих помешкань Жидачівщини заключати відповідні  угоди зі спеціалізованими підприємствами на проведення періодичних оглядів і перевірок димових та вентиляційних каналів,  технічного обслуговування газопроводів та газового обладнання, а  також встановлювати  сигналізатори довибухових концентрацій природного газу та мікроконцентрацій чадного газу.