У Києві проходить семінар-тренінг «Розроблення дворічного плану дій подолання незадекларованої праці». Аналіз проблем і шляхи вирішення

05 червня 2018

Про стратегію подолання в Україні незадекларованої праці йшлося на семінарі «Розроблення дворічного плану дій подолання незадекларованої праці», організованого в рамках проекту ЕС-МОП «Зміцнення адміністрації праці з метою покращення умов праці і подолання незадекларованої праці», який розпочав свою роботу 4 червня.

Участь у семінарі взяли Менеджер проекту Антоніу Сантуш, Національний координатор МОП в Україні Сергій Савчук, Національний координатор проекту Софія Литвин, Генеральний директор Директорату норм та стандартів гідної праці Мінсоцполітики Юрій Кузовой, заступник директора департаменту з питань праці – начальник відділу з питань трудових відносин Держпраці Олена Коновалова, представники Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, Міжнародної організації праці, заінтересованих міністерств, Держпраці, Державної служби зайнятості, Державної регуляторної служби, ДФС, Пенсійного фонду, об’єднань профспілок, роботодавців, наукових установ.

Софія Литвин поінформувала учасників про етапи реалізації, підсумки пілотної кампанії з подолання незадекларованої праці, що проходила за сприяння Міжнародної організації праці в 4-х областях України. Експерт також акцентувала на недоліках кампанії і запропонувала низку рекомендацій на майбутнє.

Антоніу Сантуш представив на обговорення результати дослідження причин і наслідків поширення в українській економіці такого явища, як незадекларована праця, в розрізі робітників і роботодавців.

У доповіді завідувача відділу соціальної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень Олександра Цимбала сформульовано основні форми прояву незадекларованої праці в Україні, показано різні аспекти даного явища у вимірі тіньової економіки та неформальної зайнятості, а також представлено результати соціологічного обстеження «Незадекларована праця в Україні».

Роль органів влади і соціальних партнерів у проведенні кампанії висвітлила Олена Коновалова, аналізуючи набутий під час кампанії досвід.

Під час обговорення проблемних питань учасники семінару  окреслили пропозиції до Плану дій подолання незадекларованої праці.

5-7 червня слухачам буде запропоновано розв’язання практичних завдань із стратегічного планування роботи (стратегія, тактика, цілі, показники результативності, базові значення показників результативності, цільові показники результативності тощо).