У Львівській ОДА в межах апаратної наради обговорили питання щодо детінізації виплати заробітної плати

08 липня 2019

В області триває робота із детінізації виплати заробітної плати. Про це йшлося сьогодні, 8 липня, під час апаратної наради під головуванням голови Львівської ОДА Маркіяна Мальського.

Про це йдеться на сайті Львівської ОДА.

«Було проведено 642 робочі групи, з них 474 семінари пов’язані із застосуванням роз’яснень законодавства про працю, зайнятість, загальнообов’язкове соціальне страхування на базі суб’єктів господарювання. Це також інформаційні заходи – публікації, виступи на телебаченні, в ефірах радіо, розміщення інформації в транспорті. В результаті ми бачимо, що основні показники виглядають наступним чином. Якщо брати інформацію від січня 2019 року, то кількість суб’єктів господарювання, які знаходяться,  як в групі ризику, так і суб’єктів, яких ми визначаємо, як мінімізатори, зменшується. Також присутня динаміка не лише зменшення суб’єктів в групі ризику і суб’єктів мінімізаторів, але й присутня відчутна динаміка росту середньомісячної заробітної плати в розрізі районів і міст області. Окрім того, ці заходи призвели до того, що на сьогодні ми можемо спостерігати темпи зростання надходжень податку на доходи фізичних осіб. Абсолютно всі райони області демонструють позитивну динаміку, а також її демонструють міста обласного значення», – розповів начальник управління інвестиційної політики Львівської ОДА Роман Матис.

Як поінформували у Головному управлінні держпраці у Львівській області серед сфер господарювання з найвищими факторами ризиків неформальної зайнятості: торгівля, тимчасове розміщення та організація харчування, сільське господарство, мисливство, лісове господарство, рибальство, рибництво, будівництво, транспортні перевезення.

Відтак, управлінням у I-му півріччі проведені 491 захід контролю належного оформлення трудових відносин та дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці в 446 суб’єктів господарювання, виявлено порушення у 320 роботодавців, виконано 310 приписів, складено та передано до суду 67 протоколів за ст.41 КУпАП, накладено 209 фінансових санкцій за ст.265 КЗпП України на суму 16 млн 830 тис грн, з них за неналежне оформлення трудових відносин – 37 на суму 11 млн 812 тис грн, недотримання мінімальних гарантій в оплаті праці – 28 на суму 3 млн 925 тис грн. 

Детальніше про проведену роботу  Головним управлінням Держпраці у Львівській області за І півріччя 2019 року в частині детінізації виплати заробітної плати за посиланням.