У ПП “Нафтотермінал” обговорено заходи захисту від статичної електрики

07 серпня 2019

Під час семінару, який фахівці  ГУ Держпраці у Львівській області  провели для працівників ПП «НАФТОТЕРМІНАЛ» , йшлося про заходи захисту від статичної електрики. Також інспектори з охорони праці розповіли, як слід експлуатувати пристрої захисту від статичної електрики.

Інформаційна пам’ятка

Захист від накопичення зарядів статичної напруги на технологічному обладнанні у вибухонебезпечних зонах нафтобази виконується шляхом заземлення всього технологічного і електричного обладнання, трубопроводів, комунікацій, естакад, зливо-наливних пристроїв і рукавів, автоцистерн.

Кожен зливоналивний стояк залізничної естакади повинен бути заземлений і під’єднаний із обома нитками рейкового під’їзного шляху.

Під’їзні шляхи в межах зливного фронту повинні бути електрично з’єднані між собою і під’єднані до заземлюючого пристрою. 

Гумові або інші рукави із неелектропровідних матеріалів із металічними  наконечниками, які використовуються для зливу і наливу нафтопродуктів,  повинні бути  обвиті мідним проводом діаметром не менше 2 мм (або мідним тросом розрізом  не менше 4 мм2) із кроком витка 100-150 мм. Один кінець проводу ( або тросу ) з’єднується пайкою  (або під болт ) із металевими заземленими частинами нафтопродуктопроводів, а інший – із наконечником рукава.             

Кожну автоцистерну перед наливом необхідно заземлити, приєднавши гнучкий заземлюючий провідник цистерни, поперечний розріз якого повинен бути не менше 6 мм, за  допомогою наконечника під болт М10  або струбцини до заземлюючого пристрою.  

Налив нафтопродуктів в автоцистерни необхідно здійснювати спокійною рівною струминою, без розбризкування  під шаром рідини.                                                                                

Огляд і поточний ремонт заземлюючих пристроїв повинен виконуватися одночасно із оглядом і поточним ремонтом всього технологічного і електротехнічного обладнання.

Замір опору заземлюючих пристроїв повинен проводитися не рідше одного разу на рік. Результати замірів оформляються протоколами.

При з’єднанні заземлюючих провідників автоцистерни до заземлюючого пристрою забороняється використання шайб, виготовлених із діелектричних матеріалів, а також зафарбування контактних поверхонь фарбами.           

Роботи по зливу – наливу повинні бути припинені:                                                               

– при порушенні заземлюючих пристроїв обладнання, резервуарів, трубопроводів, автоцистерн;                                                                                                                                

– при порушенні герметичності обладнання и появі пропусків нафтопродуктів;                

– під час грози.