У театрі ім. М.Заньковецької відбулася лекція щодо охорони праці

12 грудня 2017

В рамках Всеукраїнського тижня права відбулася лекція у Національному академічному театрі ім. М.Заньковецької.

Передусім  під час лекції  роз’яснено Закон України «Про охорону праці».

Закон України “Про охорону праці” встановлює загальні гарантії права на безпечні та нешкідливі умови праці всім працівникам, а також передбачає додаткові гарантії для певних категорій працівників, що зумовлено підвищеними вимогами охорони їх здоров’я. До таких категорій належать працівники, які працюють у шкідливих і небезпечних умовах праці, неповнолітні особи, жінки, особи з пониженою працездатністю. Було звернено увагу на такі статті Закону України «Про охорону праці».

Особливо було акцентовано увагу на правилах охорони праці для працівників театрів і концертних залів. Зокрема йшлося про вимоги безпечного використання території, виробничих і допоміжних будівель та приміщень. Отже, освітлення території  закладів  культури,  виробничих  і допоміжних будівель та приміщень потрібно забезпечувати відповідно до  вимог  Державних   будівельних   норм   “Природне і штучне освітлення”. Для захисту працівників від надмірної інсоляції за природного освітлення слід використовувати сонцезахисні жалюзі, штори тощо.

У Вимогах безпечного використання будівель і приміщень йдеться, що територію закладів культури необхідно облаштовувати відповідно до чинних вимог нормативно-правових актів. Під’їзди та проїзди  на  території закладів культури облаштовуються таким чином, щоб була  можливість  доставляти декорації спеціальним автотранспортом.

Дахи будинків закладів культури в зимовий час  необхідно очищати від снігу (за винятком дахів з м’якою стріхою за нульового ухилу).  Карнизи  будинків,  особливо  з  боку підходу глядачів, необхідно очищати від ожеледі і бурульок.

Роботи з очищення даху від снігу, підвісок світлового оформлення будинку необхідно проводити відповідно до Правил охорони праці під час виконання робіт на висоті

Вимогами безпечної експлуатації технологічного і механічного обладнання передбачено, що у приміщеннях необхідно забезпечити можливість вологого очищення поверхонь комунікацій, опалювальних приладів та щоденно проводити вологе прибирання. Заземлені конструкції, що знаходяться в приміщеннях (батареї опалення, водопровідні труби, кабелі із заземленим відкритим екраном тощо), мають бути надійно захищені діелектричними щитками або сітками від випадкового дотику до них. Приміщення закладів культури повинні бути облаштовані системами пожежної сигналізації та автоматичними установками пожежогасіння.