Ухиляючись від оформлення трудових відносин з найманими працівниками, роботодавець позбавляє їх права на оплату лікарняного

22 червня 2018

Днями  у Сколівській РДА за участі головного державного інспектора ГУ Держпраці у Львівській області  Ольги Сироїжко відбувся семінар. В межах превентивного заходу присутні обговорили питання  легалізації заробітної плати та зайнятості населення та  дотримання законодавства про працю.

 Зокрема зазначалося, що від рівня заробітної плати найманих працівників залежить надходження до Пенсійного та фонду загальнообов’язкового соціального страхування. Водночас  податок  з доходів фізичних осіб  –  це основне джерело наповнення місцевого бюджету, від якого залежить утримання місцевої інфраструктури, відповідний соціальний захист та належне пенсійне забезпечення громадян.

Основна соціальна  захищеність працівника – офіційне укладення трудових відносин, виплата належної заробітної плати відповідно до чинного законодавства.

«Громадяни, погоджуючись на будь-які умови роботодавця, втрачають можливість користуватися державними гарантіями, зокрема субсидією, державною соціальною допомогою малозабезпеченим сім’ям, а основне втрачають трудовий стаж. Погоджуючись на “тіньову” зайнятість, працівники повинні розуміти, що їх очікують ризики, які  пов’язані з захистом своїх трудових прав та соціальним захистом у разі скрутних життєвих обставин. Це тимчасове благо, яке тягне негативні наслідки, для самого працівника»,зазначила Ольга Сироїжко.

Резюмуючи, інспектор наголосила, що ухиляючись від оформлення трудових відносин з найманими працівниками, роботодавець позбавляє їх права на основну та додаткову відпустки, оплату лікарняного,  дотримання встановленої законодавством норми тривалості робочого часу,  допомогу по безробіттю,  гарантії  на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та на пенсійне забезпечення.

Одним із напрямків легалізації  тіньової зайнятості є укладання трудового договору, який оформляється наказом чи розпорядженням роботодавця, та повідомлення ДФС про прийняття працівника на роботу.